Kaszę jaglaną można ugotować na wiele sposobów. Je chcę Ci pokazać najszybszy i najprostszy przepis. Niektórzy polecają namaczanie, płukanie kaszy pod gorącą i zimną wodą. W mojej ocenie jest to zbyteczne. Zobacz jak ugotować kaszę jaglaną na sypko. Będzie sypka nawet na drugi dzień, jak zrobisz więcej i zostawisz w lodówce.

Przepis na sypka kaszę jaglaną krok po kroku

  • Potrzebujesz garnek z pokrywką
  • Odmierz porcję kaszy jaglanej prosto z opakowania, np jedną szklankę
  • Wsyp do garnka i praż kaszę na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę mieszając
  • Gdy poczujesz zapach kaszy jaglanej w kuchni oraz odgłos strzelania jak popcorn, to znaczy że kasza zaraz będzie gotowa
  • Dodaj szczyptę soli himalajskiej
  • Przygotuj wodę w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na każdą szklankę kaszy)
  • Zalej kaszę jaglaną wodą i doprowadź ją do wrzenia
  • Gdy woda się już zagotuje, nałóż pokrywkę i zmniejsz moc na minimalną. Taką, aby tylko utrzymać delikatne gotowanie wody
  • Gotuj kaszę przez 15 minut
  • Po 15 minutach kasza jaglana będzie gotowa na sypko

Komentarze (1)

    • Kasia
    • 2020-08-04 10:00:41
    Sprawdziłam i rzeczywiście fajny sposób na przygotowanie kaszy. Wcześniej często mi wychodziła taka mamałyga.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.