Kaszę jaglaną można ugotować na wiele sposobów. Je chcę Ci pokazać najszybszy i najprostszy przepis. Niektórzy polecają namaczanie, płukanie kaszy pod gorącą i zimną wodą. W mojej ocenie jest to zbyteczne. Zobacz jak ugotować kaszę jaglaną na sypko. Będzie sypka nawet na drugi dzień, jak zrobisz więcej i zostawisz w lodówce.
Przepis na sypka kaszę jaglaną krok po kroku
Potrzebujesz garnek z pokrywką
Odmierz porcję kaszy jaglanej prosto z opakowania, np jedną szklankę
Wsyp do garnka i praż kaszę na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę mieszając
Gdy poczujesz zapach kaszy jaglanej w kuchni oraz odgłos strzelania jak popcorn, to znaczy że kasza zaraz będzie gotowa
Dodaj szczyptę soli himalajskiej
Przygotuj wodę w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na każdą szklankę kaszy)
Zalej kaszę jaglaną wodą i doprowadź ją do wrzenia
Gdy woda się już zagotuje, nałóż pokrywkę i zmniejsz moc na minimalną. Taką, aby tylko utrzymać delikatne gotowanie wody
Gotuj kaszę przez 15 minut
Po 15 minutach kasza jaglana będzie gotowa na sypko
Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Komentarze (7)