Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem.

Jak gotować kaszę gryczaną na sypko

Ten sposób pozwoli Ci przygotować kaszę gryczaną niepaloną (białą) na sypko za każdym razem. Tak przygotowaną kaszę gryczaną możesz podawać z warzywami, grzybami lub ulubionym sosem. 

Kaszę przygotowujemy w proporcji 1:1,5 - tzn na każdą szklankę kaszy będzie potrzebne 1,5 szklanki wody. Najłatwiej i najdokładniej odmierzać pełne szklanki. Dlatego najlepiej użyć małej szklanki, np do espresso i użyć 2 szklanek kaszy i 3 szklanek wody. 

Kaszę gryczaną opłukujemy na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku z pokrywką doprowadzamy do wrzenia wodę. Gdy woda się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego (w wersji wege może to być oliwa lub olej słonecznikowy).

Dodajemy kaszę i mieszamy, aż woda znowu się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika na połowę mocy, nakładamy pokrywkę i ustawiamy timer na 5 minut. Nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki w tym czasie. 

Po gotowaniu odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej 20 minut). Nie podnosimy pokrywki, ani nie mieszamy w tym czasie. 

Tak przygotowana kasza będzie sypka i smaczna. 

płuczę kaszę gryczaną
dodaję szczyptę soli
dodaję łyżeczkę masła klarowanego
dodaję kaszę gryczaną do wrzątku
mieszam kaszę gryczaną
gotuję pod przykryciem 5 minut
odstawiam na 15 minut
sypka kasza gryczana

Gdzie kupić kaszę gryczaną?

Online

W naszym sklepie online znajdziesz BIO Kaszę gryczaną, w tym duże - ekonomiczne opakowania w dobrej cenie. Zapraszam na ekogram.pl

Kraków

W Krakowie na Salwatorze mamy sklep firmowy. Znajdziesz w nim kasze gryczaną bio w różnych gramaturach. Zapraszam: Plac Na Stawach 10, Kraków

Obserwuj nasze social media

Ryż brązowy - jak gotować na sypko

Ryż brązowy - jak gotować na sypko

Ryż brązowy - jak gotować na sypko przeczytaj więcej
Soczewicowa pomidorowa - zupa dla początkujących

Soczewicowa pomidorowa - zupa dla początkujących

Soczewicowa pomidorowa - zupa dla początkujących. Zobacz jak prosto ją przygotować. przeczytaj więcej
Jak gotować i ekspandować amarantus

Jak gotować i ekspandować amarantus

Jak gotować i ekspandować amarantus przeczytaj więcej
Jak przygotować risotto na 3 sposoby

Jak przygotować risotto na 3 sposoby

Zobacz jak przygotować risotto na 3 sposoby. przeczytaj więcej
Szakszuka - jak zrobić moje ulubione śniadanie

Szakszuka - jak zrobić moje ulubione śniadanie

Szakszuka to przepis na idealne śniadanie. Zobacz jak zrobić szakszukę w prosty sposób.  przeczytaj więcej
Naleśniki gryczane - jak zrobić z kaszy gryczanej - jednoskładnikowy przepis

Naleśniki gryczane - jak zrobić z kaszy gryczanej - jednoskładnikowy przepis

Naleśniki gryczane - jak zrobić z kaszy gryczanej - jednoskładnikowy przepis przeczytaj więcej
eBook z przepisami na Święta Bożego Narodzenia

eBook z przepisami na Święta Bożego Narodzenia

eBook z przepisami na Święta Bożego Narodzenia przeczytaj więcej
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko

Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem. przeczytaj więcej

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.