Owsianka to błyskawiczne śniadanie albo kolacja

Wystarczą dowolne płatki do tego woda albo mleko roślinne plus ulubione dodatki. W 10 minut przygotujesz ciepłe danie. Dokładnie takie jak lubisz.

Spróbuj moja wersję, a potem możesz już śmiało eksperymentować z własną.

Baza do owsianki

Bazą do owsianki jest woda lub mleko roślinne albo krowie. Nie ma to większego znaczenia, każda może smakować bardzo dobrze jeżeli odpowiednio ją przyrządzisz. 

Owsianka na musie kokosowym

Nie używam za dużo mleka roślinnego w swojej kuchni. Praktycznie przydaje mi się jedynie do owsianki. Dlatego zazwyczaj kupuje mały kartonik 500ml, a i tak potem go wyrzucam bo nie mam go do czego użyć. 

Dlatego swoją owsiankę przygotowuję zawsze na musie kokosowym. Ma to wiele zalet, możesz przygotować tyle mleka ile potrzebujesz, a reszta się nie zepsuje i spokojnie czeka na następną owsiankę. Słoiczek musu wystarcza mi na dobre parę miesięcy. 

Wystarczy zagotować wodę i dodać do niej parę łyżek musu. Mus od temperatury sam się rozpuści i mamy gotowe mleko kokosowe. Mus ma dodatkowo tą zaletę, że nie zawiera żadnych dodatków. To 100% kokosa. 

Jakie płatki do owsianki?

Moje ulubione płatki to:

    • klasyczne płatki owsiane
    • płatki ryżowe
    • płatki kasztanowe - delikatnie słodkie
    • płatki jaglane
    • płatki gryczane

Tych dwóch pierwszych używam najczęściej. Zawsze mam zapasowy słoik w domu :) 

Ile płatków do owsianki na jedną osobę?

Ja zazwyczaj używam 60-70g płatków, więcej nie jestem w stanie zjeść.

Ile mleka do owsianki? 

Na oko można przyjąć zasadę 2:1. Dwa razy więcej wody niż płatków. Czyli na szklankę płatków (porcja dla 2 osób) dajmy 2 szklanki wody/mleka.

Jeżeli dasz troszeczkę za mało albo za dużo nic się nie stanie. Zawsze można dodać trochę wody jeżeli owsianka będzie jeszcze za twarda lub pogotować ją trochę dłużej jeżeli dasz za dużo. Tylko nie przesadzaj :) Lepiej dać mniej i dolać niż za dużo. To bezpieczniejsze rozwiązanie. 

Składniki do przygotowania owsianki

Do przygotowania mojej owsianki potrzebujesz:

Dodatki do owsianki

Najlepsze dodatki to owsianki to świeże owoce jak jabłka, banany, gruszki, daktyle. Możesz też użyć owoców suszonych jak: morele, daktyle albo śliwki. Ja często też dodaje orzechy nerkowca albo migdały. 

Czym słodzić owsiankę?

Jeżeli nie używasz bardzo słodkich dodatków jak np daktyle, owsianka może być dla Ciebie niewystarczająco słodka. 

Do słodzenia owsianki można użyć:

    • ksylitol
    • erytrytol
    • słodkie syropy
    • cukier kokosowy
    • cukier trzcinowy

Link do filmiku poniżej:

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.