Domowa granola z masłem orzechowym

17 Kwiecień, 2019Michał Pelc

Ta domowa granola jest niesamowita! Dlaczego odkryłem ten przepis dopiero teraz? Zobacz jak ją zrobić! Granola to rewelacyjny sposób na szybkie śniadanie albo kolację. Warto przygotować zapas i nic Cię nie zaskoczy :)

Zobacz filmik z przepisem na domową granolę

Jak przygotować domową granolę?

  • Wymieszaj płatki owsiane z mieszanką orzechów w dużej misce. Ja użyłem płatków migdałów, surowych orzechów ziemnych i orzechów laskowych.

mieszam składniki granoli

  • W małym rondelku rozpuść 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • Dodaj do oleju pastę z orzechów ziemnych, miód, cynamon i sól

mieszam składniki granoli w rondelku

  • Zmniejsz moc palnika i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Dodaj zalewę do miski z płatkami i dokładnie mieszaj przez minutę

  • Nagrzej piekarnik do 160 stopni
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej cienką warstwę granoli

granola na blaszce do piekarnika

  • Piecz przez 25 minut, w połowie czasu wymieszaj granolę, aby opiekła się równomiernie
  • Po 25 minutach dodaj kokosa i piecz przez kolejne 5-10 minut.
  • Wyciągnij granolę z piekarnika i schłodź ją do temperatury pokojowej
  • Gdy granola będzie zimna, dodaj dropsy czekoladowe i przesyp granolę do słoika

dodaje dropsy czekoladowe do granoli

 

Składniki granoli:

Tego jeszcze nie jadłem

To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)

Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.

Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!

Sprawdź nasz sklep on-line.

Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).

Bądźmy w kontakcie:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją