Jak stosować olej kokosowy - 3 najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem

19 Oct 2022Michał Pelc

Olej kokosowy – o czym pisaliśmy już wielokrotnie – to nie wymyślony produkt marketingowy, tylko składnik, który rzeczywiście świetnie sprawdza się w kuchni. Tłuszcz w kokosa powstaje z twardego miąższu zwanego bielmem. Ma formę płynnego oleju o kokosowym zapachu. Rafinowanie sprawia, że przybiera twardą, bezzapachową formę białego tłuszczu, który wspaniale nadaje się do smażenia.

Dlaczego jest zdrowy?

Olej z kokosa jest uznawany za najzdrowszy na świecie. Dodaje się go do sałatek, ciast, zup. Nie zmienia smaku potraw, można na nim smażyć mięso, ryby i warzywa, a także różne naleśniki, czy placki. Oczywiście nie można zapominać o jego kosmetycznych właściwościach – ale to temat na zupełnie inny wpis.
Dietetycy zalecają stosowanie tłuszczu z kokosa jako urozmaicenie codziennej diety ze względu na jego korzystne właściwości. Dla przypomnienia tylko olej kokosowy:

  • przyspiesza przemianę materii
  • spalanie tkanki tłuszczowej
  • działa uodparniająco, antybakteryjne
  • antygrzybicznie
  • antywirusowo.

Zaleca się go również przy awitaminozie, problemach trawiennych i skórnych. Przypomnieć również należy o wyjątkowym aromacie, jaki nadaje potrawom, których jest składnikiem.

Naturalny? Naturalny!

Najprościej jest spożywać olej kokosowy w jego najbardziej naturalnej formie. Zawsze podczas posiłków, by zapewnić optymalne wchłanianie. Dorosłym zaleca się spożywanie nie więcej niż 3 łyżki dziennie. Ale olej kokosowy to tak naprawdę cała gamma rozwiązań kulinarnych i osoby, które wręcz kochają poznawać nowe smaki mogą wypróbować różne potrawy z olejem kokosowym, który dostaniesz u nas.

My wybraliśmy 3 naszym zdaniem najciekawsze przepisy – które mają dwie wspólne cechy – są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nie powinny sprawić trudności nawet osobom, które na co dzień nie gotują. Tymi przepisami można zaskoczyć nawet wymagających gości. Oto one:

Przepisy w wykorzystaniem oleju kokosowego

Zupa warzywna z curry na oleju kokosowym

Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania: 0,5 godziny

Składniki:

  • 1 litr wywaru z warzyw (można użyć kostki bulionowej bio)
  • 1 puszka soczewicy (720 g)
  • 1 puszka ananasów (430 g)
  • 400 g marchwi
  • 1 por (biała część)
  • 200 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 1 łyżka stołowa curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Wykonanie:
Marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na gorący olej kokosowy. Przesmażyć 1 minutę cały czas mieszając. Dodać por pokrojony w średniej grubości talarki. Smażyć kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Zalać wywarem z warzyw. Dodać curry, odsączoną soczewicę i pokrojony w kostkę ananas. Całość dobrze wymieszać. Zagotować i dusić kolejne 5 minut do miękkości. Na koniec dodać mleko sojowe, pieprz, sól i sos sojowy do smaku.


Ziołowy dip z olejem kokosowym

Składniki:

    • 4 łyżeczki oleju kokosowego
    • 2 łyżeczki drobno pokrojonej cebuli
    • 1 łyżeczka drobno pokrojonego pora
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka majeranku
    • Szczypta ostrej papryki
    • 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do małego garnka i lekko podgrzać. Całość nie powinna się zagotować. Chodzi o to, by w ciepłej temperaturze smaki mogły się połączyć. Ten rodzaj dipu nadaje się do smarowania pieczywa jako zamiennik masła, czy margaryny. Świetnie smakuje też z makaronami.

Nadziewany bakłażan

Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania: 1,5 godziny (z pieczeniem)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • Duża łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 40 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta cukru kokosowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, pokroić w kostkę, odparować na gorącej patelni i zmiksować. Bakłażany przeciąć na pół. Środek wydrążyć tak, by przy skórce pozostało ok. 2,5 cm miąższu. Od zewnętrznej strony naciąć skórkę wzdłuż, lekko posolić od środka. Z każdej strony obsmażyć chwilę na oleju kokosowym. Odstawić. Cebulę i czosnek przesmażyć na tej samej patelni w pozostałym oleju. Dodać zmiksowane pomidory, wydrążony miąższ pokrojony w kostkę i przez 10 minut dusić na wolnym ogniu do miękkości. Dodać starty na tarce o grubych oczkach ser, zostawiając nieco do posypania na wierzch, doprawić pieprzem, solą i cukrem. Bakłażany napełnić farszem. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, podlać nieco wodą. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać z wierzchu resztą sera i zieloną pietruszką. Podawać na ciepło.

 

Sprawdź też inne nasze wpisy:

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Jak zrobić naleśniki idealne?

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją