Nawigacja

Ostatnie posty

Ostatnie komentarze

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

20309 Views 1 Lubi to
Opublikowane w: Informacje o produktach

Bądźmy w kontakcie - obserwuj nas

NA YOUTUBE NA INSTAGRAMIE

Dodaj komentarz

Kod bezpieczeństwa

Comments

  • By : Łukasz On 2017-11-22

    Zdecydowanie nierafinowany jest lepszym olejem. Olej kokosowy świetnie sprawdza się w naleśnikach. Dzięki za ciekawy wpis.

  • By : Grzegorz On 2017-09-29

    Zdecydowanie nierafinowany jest najlepszy. Tj najzdrowszy. Natomiast certyfikowane oleje kokosowe rafinowane też mogą być dobre, tylko będą uboższą wersją. Pozbawione będą witamin i niektórych minerałów, ale właściwości wynikające z nasyconych kwasów pozostaną niezmienione.

  • By : Daniel On 2017-06-27

    Kolego, z tą pewnością przy bio bym uważał. Etykieta może być jak najbardziej bio olej kokosowy ale metoda rafinacji już niekoniecznie. Ja tam używam do wszystkiego nierafinowany.

  • By : Anna On 2017-06-17

    nigdy tego nie ogarniałam: rafinowany - nierafinowany, więc dzięki ! :) muszę wypróbować. Do tej pory bardzo lubię kosmetyki z olejem kokosowym. polecam fajny krem do rąk, do suchej szorstkiej skóry właśnie kokosowy z benton cosmetics. jest z dodatkiem masła shea.

  • By : Joanna On 2017-06-08

    To ja się może podzielę w tym miejscu swoim przepisem na pyszne ciacha kasztanowe z u,zyciem oleju koksowego. Polecam ! Składniki: 125 g mąki kasztanowej 50 g naturalnego sproszkowanego kakao 70 g mąki ziemniaczanej 100 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 jajka od szczęśliwej kury 125 g nierafinowanego cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta drobnej soli Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich olej i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż do wchłonięcia mąki. Wkładamy je na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C na programie góra/dół i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na papierze. Pieczemy ciasteczka około 15 – 20 minut. http://www.spizarniasikorek.pl/ciacha-kasztanowe/

  • By : Dominika On 2017-06-08

    Dodałabym informację, że jeśli olej kokosowy rafinowany, to TYLKO I WYŁĄCZNIE ekologiczny. Proces rafinacji oleju kokosowego, wiąże się z dodawaniem soli kwasów mineralnych, ługu sodowego, różnych składników bielących i absorbentów, żeby usunąć z niego ten smak i zapach kokosa oraz osady. W związku z tym jedynie ekologiczny produkt może być polecany z czystym sumieniem, ponieważ składniki dodawane w trakcie procesu rafinacji są wtedy bardziej kontrolowane. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na to, że o ile olej kokosowy nierafinowany wykazuje szereg niesamowitych dla naszego organizmu właściwości, o tyle olej kokosowy rafinowany może dawać odwrotny skutek. Przykładowo, olej kokosowy nierafinowany ma tendencję do obniżania i regulowania ciśnienia krwi, natomiast rafinowany może je podwyższać. Dlatego, o ile nierafinowany jest wskazany, z rafinowanym lepiej uważać. Pozdrawiam ciepło <3