Ostropest plamisty (Silybum marianum)  to roślina, którą wielu z nas uważa za zwykły oset. Często przyciąga wzrok pięknymi, fioletowymi kwiatami, ale już jej właściwości zdrowotne zazwyczaj pozostają nieznane. Czas to zmienić, bo ta roślina to prawdziwy fenomen.

Korzystne działanie ostropestu znane już było ponad 2000 lat temu. Ostropest pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, skąd rozprzestrzenił się po całej Europie. W Polsce uprawia się go do celów leczniczych na szeroką skalę, ale dotychczas wiedza o tym, jak spożywać ostropest plamisty nie była powszechna i ograniczała się do homeopatów i bioenergoterapeutów. Na szczęście się to zmieniło, a ostropest plamisty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

ostropest plamisty ziarno bio

Naturalny odtruwacz

Ostropest zdecydowanie zasługuje na większe zainteresowanie, wykazuje przecież działanie ochronne na naszą wątrobę. Zawiera sylimarynę, substancję, którą stosuje się ją w leczeniu różnych dysfunkcji wątroby, począwszy od schorzeń wywołanych nadmiernym spożywaniem alkoholu, narkotyków, lub innych leków, poprzez zapalenia wątroby typu A, B i C, kamicę, czy dolegliwości bólowe związane z nieprawidłową, wysoko przetworzoną dietą. Sylimaryna stabilizuje poziom cukru we krwi, jest więc wskazana dla osób cierpiących na cukrzycę, reguluje pracę układu hormonalnego kobiet i mężczyzn usuwając z organizmu substancje podobne do estrogenów.
Ostropest działa ochronnie przy stosowaniu długotrwałej, obciążającej farmakoterapii np.: przy leczeniu nowotworów i kuracjach antybiotykowych. Oczyszcza organizm z toksyn i odtruwa. Popularny lek apteczny Sylimarol polecany na wątrobę oparty jest właśnie na ostropeście plamistym.

Nie tylko dla wątroby

Pozytywny wpływ ostropestu na nasze zdrowie nie ogranicza się tylko do wątroby. Ziarno ostropestu działa też korzystnie na mózg, wzmacniając zdolność do koncentracji. Ostropest zawiera sporo przeciwutleniaczy i witaminę E – zwaną witaminą młodości. Jego regularnie spożywanie uelastycznia skórę, poprawia jej gęstość i jędrność. Roślina ta wspomaga naturalne zdolności regeneracyjne naskórka, łagodzi podrażnienia i ujednolica koloryt.
Jak stosować ostropest plamisty, by odczuć poprawę samopoczucia i poprawić kondycję skóry?

Jak stosować ostropest?

Najlepiej jest sięgnąć po własnoręcznie zmielone ziarno. Dlaczego? Mielony ostropest, bardzo szybko traci swoje cenne właściwości. Najlepiej mielić małą partię całego ziarna przed każdym spożyciem.
Ostropest plamisty mielony można dodawać niemal do wszystkiego. Zalecana ilość to 1-2 łyżeczki dziennie. Zastanawiacie się, jak stosować mielony ostropest plamisty? Bardzo prosto. Można nim posypać kanapki, dodawać do mąki, z której jest wypiekany chleb. Świetnie komponuje się też z posiłkami mlecznymi, sałatkami z warzyw, zupami i sosami. Sprawdzi się również jako składnik ciasta na naleśniki lub gofry – nada im ciekawego smaku, z lekkim, orzechowym posmakiem.
Stres, nieprawidłowa dieta, tempo życia i wszechobecna chemia sprawiają, że nasza wątroba jest coraz bardziej obciążona. Nawet jeśli jeszcze skutki tych negatywnych zjawisk nie są odczuwalne, to za kilka lat mogą doprowadzić do poważnych chorób. Nawet jeśli zdajemy sobie sprawę z konsekwencji, to zmiana trybu życia nie zawsze jest taka prosta. Najczęściej kończy się na dobrych chęciach i po jakimś czasie wracamy do starych nawyków. A że lepiej jest zapobiegać niż leczyć, warto więc zacząć jak najszybciej stosować ziarno ostropestu. To niewielki koszt, a najlepsza inwestycja we własne zdrowie. Bez dwóch zdań: ostropest trzeba włączyć do swojej diety!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.