Fonio to jeszcze mało znane, ale bardzo ciekawe ziarno. Jest bardzo uniwersalne i można je stosować zamiast kaszy i ryżu do obiadu, do zup, sosów oraz jako owsiankę.

Co to jest fonio?

Fonio to drobne ziarno pochodzące z Afryki. Lubi tamtejsze suche ziemie i pochodzi z tej samej rodziny co kasza jaglana. Jednak smakowo nie ma z nią nic wspólnego. W mojej ocenie jest dużo smaczniejsze od kaszy jaglanej. Ma fajne wartości makro: praktycznie zero tłuszczu i cukru oraz całkiem sporo białka jak na ziarno. Nie zawiera glutenu.

Jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je używać do obiadu jako zamiennik kaszy i ryżu, do zup i sosów (bardzo fajnie chłonie smak sosu), na zimno do sałatek oraz do przygotowania owsianki.

Jak gotować fonio?

Fonio jest proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować na 2 podstawowe sposoby. W każdym smakuje trochę inaczej, ale nie mogę się zdecydować który mi bardziej smakuje. Obydwa są fajne :)

Fonio prażone na patelni

  • Nagrzej suchą patelnię bez tłuszczu i nasyp szklankę fonio
  • Praż fonio przez 1-2 minuty, aż ziarenka zaczną strzelać i poczujesz orzechowy zapach (mieszając co chwile łyżką)
  • Dodaj 2 szklanki wody, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj
  • Wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem przez 10 minut (nie mieszaj, nie otwieraj).

Fonio gotowane

  • Zagotuj 2 szklanki wrzątku i dodaj szczyptę soil
  • Dodaj 1 szklankę fonio i mieszaj przez około 30 sekund
  • Wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem przez 10 minut (nie mieszaj, nie otwieraj).

Owsianka z fonio

Przygotuj swoją owsiankę tak jak lubisz, tylko zamiast płatków owsianych użyj fonio :)

Przepis na fonio

  • 1 szklanka fonio
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli

Podprażam fonio na suchej patelni

składniki do zupy z soczewicy

Dodaję szczyptę soli

kroję warzywa na zupę

Dodaję wody i mieszam

dodaję przyprawy do zupy

Zostawiam pod przykryciem na 10 minut

dodaję passatę do zupy

Fonio gotowane

Gotuję 2 szklanki wrzątku

dodaję bulion do zupy

Dodaję szczyptę soli

dodaję bulion do zupy

Dodaję 2 szklanki fonio

dodaję bulion do zupy

Mieszam przez 30 sekund

dodaję bulion do zupy

Zostawiam pod przykryciem na 10 minut

dodaję bulion do zupy

Fonio jest bardzo smaczne, polecam :)

dodaję bulion do zupy

Dolewam wody do pełna i matcha jest gotowa

dodaję bulion do zupy

Fonio ziarno - surowe przed gotowaniem

dodaję bulion do zupy

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.