Na pierwszy ogień, chcielibyśmy Wam przybliżyć najlepsze źródła węglowodanów, które są podstawą diety w większości przypadków:

Kasza gryczana biała, niepalona (BG*) - jest dobrym źródłem magnezu. Dzięki temu, że nie jest palona, jest wolna od charakterystycznego smaku kojarzonego z kaszą jaglaną.

Kasza jaglana (BG*) - stanowi dobre źródło krzemu w diecie, który ma pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie.

Ryż (BG*) - łatwy w przygotowaniu, łatwostrawny.

Ziemniaki (BG*) - są dobrym źródłem m.in. witaminy C i fosforu, co ciekawe w postaci gotowanej mają bardzo wysoki indeks sytości.

Bataty (BG*) - bogactwo mikroelementów oraz prowitaminy A (beta-karotenu).

Owies - występuje w postaci płatków. a także mąk i kasz. Dzięki zawartości beta- glukanów świetnie reguluje gospodarkę lipidową.

Komosa ryżowa (BG*) - oprócz węglowodanów dostarcza sporej ilości białka, w tym wszystkich aminokwasów egzogennych, dzięki czemu stanowi świetny dodatek w diecie wegetarian.

Amarantus (BG*) - ciekawe uzupełnienie diety, ma lekko orzechowy posmak.

Chleb żytni na zakwasie - dzięki procesowi fermentacji aktywują się enzymy zwiększające biodostępność witamin i mikroelementów.

Owoce (BG*) - świetne źródło witamin i mikroelementów, nie warto z nich rezygnować, ale też nie przesadzać z ich ilością w diecie - 1-2 porcje dziennie będą ok.

Orkisz - bardzo stara odmiana pszenicy, bogatsza od niej w składniki mineralne, stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego pszennego pieczywa.

(BG*) - produkt bezglutenowy - o tym kto powinien unikać glutenu przeczytacie już za tydzień :)

Autor tekstu: Monika Podos z Kułaga Synergy - https://kulagasynergy.pl/

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.