Czystek to ziele, które od niedawna stało się prawdziwym hitem sklepów ekologicznych i zielarni. Jego dobroczynne właściwości są znane już od ponad 2 tys. lat. Wzmianki o czystku pojawiają się m.in. w traktacie słynnej uzdrowicielki św. Hildegardy, która zajmowała się ziołolecznictwem. Skąd wzięła się popularność tej rośliny i dlaczego warto jej się bliżej przyjrzeć?

Czystek zawiera sporo naturalnych przeciwutleniaczy, antyoksydantów, które oczyszczają organizm, przywracają jego równowagę, działają przeciwzapalnie. Substancje te wyłapują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Regularne picie herbatki z czystka lub spożywanie kapsułek z jego wyciągiem świetnie poprawia urodę. Roślina ta ma bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na pracę organizmu, metabolizm, a co za tym idzie: na kondycje naszej skóry, włosów, paznokci i samopoczucie.

Zdrowie i uroda w jednym

Zażywanie czystka jest szczególnie polecane osobom z problemami skóry m.in.: alergiami, podrażnieniami, świądem. Zawarte w tym ziele substancje działają jak naturalne lekarstwo i hamują działanie histaminy, która wywołuje reakcje alergiczne. A te mogą się przecież objawiać katarem, pokrzywką, swędzeniem, wysypką. To „superoślina”, mogą po nią sięgać osoby w trakcie rekonwalescencji, okresie wytężonej aktywności fizycznej, lub umysłowej, bo dodaje on energii i pomaga uporać się ze zmęczeniem.

Na co zwracać uwagę?

Ważne jest też, z jakim produktem mamy do czynienia. W przypadku ziół niezmiernie istotne jest, by susz kupować w sprawdzonych miejscach, szczelnie zapakowany. Zwróćmy też uwagę, by produkt nie był mielony, lecz cięty. Dobrej jakości herbatka powinna składać się z kwiatów i liści, a nie mieć domieszki gałązek.
Nie bez znaczenia w kontekście czystka jest również kraj jego pochodzenia. Ważne jest, by wybierać czystek pochodzący z Turcji. Okazuje się, że na naszym rynku jest sporo czystka albańskiego, który odznacza się ciemniejszym kolorem i większą ilością łodyg w suszu.
Herbatkę parzymy w tradycyjny sposób. Łyżeczkę ziół należy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, by naciągnęła. Pijemy przecedzony, ostudzony napar, 2-3 razy dziennie. Dla poprawy smaku można dodać trochę miodu, cytryny, unikajmy cukru. Zaleca się, by susz zalewać kilkakrotnie (3-4), bowiem wtedy najpełniej uwalniają się wszystkie dobroczynne zawarte w czystku składniki. Najlepiej kupować czystek z sygnaturą „bio”. Gwarantuje ona świetną jakość i kontrolowane pochodzenie.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.