Nie wiadomo, kto pierwszy wymyślił hamburgery. Pierwowzór hamburgera pojawił się pod koniec XIX w. i był to zwykły kawałek mięsnej pieczeni włożony pomiędzy dwie kromki chleba. Parę lat później pojawił się pomysł z siekanym mięsem. Wtedy też zaczęto używać okrągłych bułeczek, które można było wygodnie wziąć do ręki. Takie były początki pysznej przekąski, która bardzo szybko podbiła cały świat. Dziś hamburgery jedzą także wegetarianie. Jak je przyrządzić? Oto kilka ciekawych przepisów na najlepsze wegetariańskie burgery.

Burger wegetariański doskonały – jak go zrobić?

Od czasu swojego powstania hamburgery doczekały się niezliczonej ilości wersji. Klasyczne, z mięsem i plastrem chaddara konkurują dziś z burgerami bezmięsnymi z tofu, awokado, różnymi serami czy wegetariańskimi kotlecikami. Zwyczajowe sosy do hamburgerów (czyli ketchup i musztarda) również mają swoje zdrowsze zamienniki. Dziś burgery wegetariańskie serwuje się z sosem z awokado, czosnkowym, barbecue, a zamiast frytek jako dodatek pojawiają się warzywa z pieca, zielone sałatki czy pieczone bataty. Tak przygotowane burgery zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy i nie mają nic wspólnego z fast foodem. Zdrowe dodatki, pożywne nadzienie i bułki z pełnego ziarna to podstawa hamburgerów w nowej odsłonie.

Jak je zrobić? Oto nasze przepisy na wegetariańskie hamburgery

Niemałe znaczenie dla smaku burgera ma pieczywo. Bułeczka powinna być miękka, ale nie rozpadać się. Grzechem są wielkie buły, których nikt nie daje rady zjeść. Taka ilość pieczywa serwowana w budkach na mieście skutecznie zabija smak burgera. Bułka powinna być takiej wielkości, by wygodnie było ją jeść, a jednocześnie nic nie wypadało ze środka. Można oczywiście kupić gotowe bułki, ale najlepsze są oczywiście te, które przygotujemy własnoręcznie.

A zatem zaczynamy – Panie i Panowie oto przepisy na wegeteriańskie burgery:

Domowe bułki do burgera

Porcja na 6 bułeczek

Składniki:

  • 40 g masła
  • 120 ml mleka
  • 15 g cukru (może być kokosowy)
  • sól himalajska (do kupienia TUTAJ)
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko całe + białko z jednego jajka
  • 250 g mąki 
  • 30 g ziarna sezamowego
  • garść mąki do podsypania

Przygotowanie:

  • Masło rozpuścić w małym garnku. Mleko, cukier, pół łyżeczki soli rozetrzeć na gładką masę. Dodać drożdże. Wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę i masło. Wyrabiać około 5 minut. 
  • Ciasto uformować w kulkę i odłożyć do miski. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
  • Po tym czasie wyciągnąć miskę z ciastem z lodówki, odstawić w spokojne miejsce o temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na 6 równych części i uformować bułki.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim bułki i lekko przygnieść dłonią do wysokości ok. 1,5 cm. 
  • Białko wymieszać z 3 łyżkami wody i taką mieszanką posmarować bułki, a następnie posypać je sezamem. 
  • Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) do czasu aż zrobią się rumiane. Przed dodaniem nadzienia bułki muszą ostygnąć.

Równie istotna, co pieczywo jest wielkość nadzienia. Idealny burger powinien mieć „środek” o średnicy ok. 10 cm i wysokości 1,5 – 2 cm. Zbyt cienki sprawi, że burger będzie suchy, a za gruby będzie trudno ugryźć i nadzienie będzie wypadało po bokach. 

Co zamiast mięsa w burgerze wegetariańskim?

1. Tofu

Bardzo popularną odmianą burgera wegetariańskiego jest burger z tofu. Przygotowanie jest najprostsze z możliwych. Wystarczy odkroić plaster tofu grubości ok. 1,5 cm i opiec z dwóch stron na grillu lub patelni.

2. Wegetariański kotlecik

Składniki:

Przygotowanie:

• Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.
• Dodać płatki owsiane.
• Podlać wywarem z warzyw.
• Masę owsianą gotować przez 15 minut na bardzo niewielkim ogniu, aż płatki napęcznieją. Dodać jajko i dobrze wymieszać.
• Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać zieloną pietruszkę.
• Ciasto formować w niewielkie placki, smażyć na oleju kukurydzianym z obu stron aż się zrumienią.

3. Mozzarella z bakłażanem

Składniki:

Przygotowanie:

• Bakłażan pokroić w plastry, smażyć z obu stron na oleju. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
• Paprykę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni, aż skórka zrobi się ciemna. Przełożyć do garnka i przykryć pokrywką na ok. 15 minut. Następnie wyciągnąć i palcami ściągnąć skórkę. Powinna odchodzić sama. Pokroić w plastry.
• Na bułce układać warstwami: plaster bakłażana, plaster sera mozzarella z pesto, plaster papryki przykryty czosnkiem.
• Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.