Kuchnia wegańska wyklucza używanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawą wegańskich potraw są warzywa, tofu, mleko sojowe, czy syrop z agawy. W ten sposób można zastąpić mięso, ryby, jajka, a nawet miód. Przejście na wegańska dietę wymaga zmiany nawyków żywieniowych i bardziej świadomego komponowania posiłków, tak aby w codziennym jadłospisie znalazły się produkty w pełni pokrywające zapotrzebowanie na energię, witaminy i mikroelementy. Oto 3 przepisy na zdrowe i smaczne wegańskie potrawy na różne pory dnia.

Przepis wegański na śniadanie - wege drink, czyli czysta energia

Nasza propozycja przepisu wegańskiego na śniadanie to drink na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nasion chia i owoców to zastrzyk energii i witamin na cały dzień. Świetny również dla dzieci i młodzieży szkolnej. Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlać do miseczki, dodać nasiona chia i odstawić na pół godziny. Od czasu do czasu zamieszać, by nie porobiły się grudki. W międzyczasie pokroić owoce w niewielką kostkę. Dodać do mleka z nasionami chia, lekko zmiksować. Posłodzić do smaku cukrem kokosowym lub erytrytolem.

Przepis wegański na obiad – sycące, smażone ziemniaki z pesto

Powszechnie dostępne składniki, szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak. Czego można chcieć więcej od przepisu wegańskiego na obiad?

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości. Pokroić na cząstki.

2. Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Podsmażyć ziemniaki aż zbrązowieją. Doprawić solą i pieprzem.

3. Dodać pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i delikatnie wymieszać. Podawać na gorąco.

Przepis wegański na kolację – lekka sałatka ryżowa

Idealne kombinacja ryżu i przypraw sprawia, że kto raz spróbuje tej sałatki, chce ją jeść codziennie.

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu

2. Tofu pokroić w kostkę.

3. Marchew pokroić w krążki, fasolkę pociąć na kawałki długości ok. 1 cm. Groszek odcedzić.

4. Rozgrzać olej kokosowy w woku, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażyć tofu na złoto. Dołożyć warzywa i dusić, aż będą miękkie. Dodać przyprawy.

5. Do warzyw dodać ugotowany ryż, ponownie podsmażyć.

6. Wszystkie składniki sosu włożyć do osobnej miseczki, dobrze wymieszać.

7. Ryż, tofu i warzywa połączyć z sosem, dobrze wymieszać.

8. Sałatkę podawać z dodatkiem kolendry.

Komentarze (1)

    • Rita
    • 2018-12-05 22:27:09
    Bardzo fajny artykul dzieki ??

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.