"Tego jeszcze nie jadłem" to seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. 

Najlepsze placki ziemniaczane

To przepis Jadłonomi z książki NOWA JADŁONOMIA. Polecam! To wegańska wersja placków bez jajka i mąki pszennej.

Składniki na wegańskie placki ziemniaczane

Ziemniaki trzemy na tarce razem z cebulą. Ja użyłem tarki z dużymi oczkami. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy i dokładnie mieszamy. 

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej kokosowy i formujemy małe placki. Smażymy parę minut na każdej stronie, do zarumienienia. 

Mi wyszło z tej ilości 5 średniej ilości placków. Wg mnie to porcja dla jednej osoby :)

Zobacz przepis wideo na wegańskie placki ziemniaczane

Autorem przepisu jest Marta Dymek (Jadłonomia) --> www.jadlonomia.com

Komentarze (4)

    • Ewa Cwajda
    • 2019-04-08 04:01:17
    APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ Na pewno wypróbuję. Gdzie w Krakowie można kupić mąki EKO sprawdzone miejsca czyste i pewne?
    • Michal
    • 2019-04-08 11:14:30
    U nas jest spory wybór mąk ekologicznych. Zobacz tutaj: https://ekogram.pl/pl/content/28-ekogram-krakow
    • Genowefa
    • 2021-02-10 12:55:15
    Po co kombinacje z dziwnymi mąkami? Zwykła mąka ze sklepu i olej rzepakowy albo słonecznikowy.
    • Daria
    • 2021-05-01 10:04:57
    Tu nie chodzi o kombinowanie. Kazda maka jest inna. Maka z ciecierzycy ma inne wlasciwosci. Placki sa miedzy innymi bardziej chrupiace :)

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.