Wegańskie placki ziemniaczane

24 Luty, 2019Michał Pelc

"Tego jeszcze nie jadłem" to seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. 

Najlepsze placki ziemniaczane

To przepis Jadłonomi z książki NOWA JADŁONOMIA. Polecam! To wegańska wersja placków bez jajka i mąki pszennej.

Składniki na wegańskie placki ziemniaczane

Ziemniaki trzemy na tarce razem z cebulą. Ja użyłem tarki z dużymi oczkami. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy i dokładnie mieszamy. 

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej kokosowy i formujemy małe placki. Smażymy parę minut na każdej stronie, do zarumienienia. 

Mi wyszło z tej ilości 5 średniej ilości placków. Wg mnie to porcja dla jednej osoby :)

Zobacz przepis wideo na wegańskie placki ziemniaczane

Autorem przepisu jest Marta Dymek (Jadłonomia) --> www.jadlonomia.com

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją