Sporo osób zmaga się z koniecznością utrzymywania diety bezglutenowej. Aktualnie takim osobom zdecydowanie łatwiej niż kilkanaście lat temu zaopatrzyć się w odpowiednią żywność. Istnieją bowiem specjalistyczne sklepy oferujące zdrową i ekologiczną żywność swoim klientom. Niestety asortyment produktów bezglutenowych jest stosunkowo wąski, co skazuje osoby zmuszone do utrzymywania takiej diety na nudę w kuchni. Istnieje jednak dostępny w sprzedaży Teff, który jest wspaniałym produktem polecanym nie tylko bezglutenowcom, ale także dla wszystkich dbających o zdrowie i zbilansowaną dietę.

Czym jest Teff?

Miłka abisyńska zwana też teffem lub trawą abisyńską jest rośliną zbożową z rodziny wiechlinowatych. W warunkach naturalnych występuje w północno - wschodniej Afryce, uprawiana jest od niemal czterech i pół tysiąca lat. To bezglutenowe zboże jest bardzo trwałe – doskonale znosi warunki przechowywania w warunkach domowych. Niezwykle rzadko zagnieżdżają się w nim szkodniki, a także jest mało podatne na jełczenie tłuszczu. Ziarna tej rośliny, pomiędzy poszczególnymi jej odmianami, mogą się różnić kolorem, który przybiera barwę od mleczno-białej, poprzez czerwoną, aż po czarną. Im ciemniejsze nasiona miłki abisyńskiej, tym intensywniejsza jej aromatyczność. Największym światowym producentem teffu jest Etiopia, gdzie jest uznawany za podstawowy i nieodzowny składnik diety wyczynowych biegaczy maratończyków. Uprawia się ją również w RPA, Kenii, USA, Kanadzie oraz Australii.

Dlaczego warto jeść miłkę abisyńską?

Właściwości miłki abisyńskiej są wręcz niesamowite. Zawiera ona duże ilości błonnika, waliny (aminokwas), wapnia, żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma w składzie także sporo metioniny, cysteiny oraz w porównaniu z innymi zbożami dużo lizyny. Teff jest również bogatym źródłem magnezu, niezbędnego dla poprawnego działania systemu nerwowego. Magnez pomaga redukować stres, zmęczone mięśnie oraz sprawnie myśleć. Ponadto nie występuje w niej gluten, więc jest idealnym składnikiem diety osób cierpiących na celiakię. Ponadto dania przygotowane z miłki abisyńskiej mają niski indeks glikemiczny, więc są bezpieczne dla diabetyków.

Przepisy

Injera – narodowe danie Etiopii

Czas przygotowania: 1 dzień
Stopień trudności: łatwe

Składniki (Porcja na cztery osoby)

Przygotowanie:

W dużej misce, wymieszaj mąkę teff z wodą. Przykryj ściereczką i zostaw w spokojne miejsce na minimum 24 godziny. Nie otwieraj i nie mieszaj. Po tym czasie nasz zakwas zaczyna fermentować. Dodaj sody i soli do zakwasu, wymieszaj dobrze. Nagrzej olej kokosowy na patelni. Uformuj cienką warstwę na patelni i smaż na średnim ogniu. Koniecznie pod przykryciem. Nie odwracaj. Injera jest gotowa gdy pojawią się pęcherzyki. Placki po ostygnięciu powinny dawać się łatwo zwijać w rulonik i być świeże przez kilka następnych dni. Najlepiej podawać je z mięsem i warzywami.

Teffianka, czyli płatki miłki z bananem

Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudniości Bardzo łatwe

Składniki: (Porcja dla jednej osoby)

Przygotowanie:

Mleko z dodatkiem cynamonu oraz mleka kokosowego zagotowujemy w garnku. Do gotującego się mleka dodajemy teff oraz pokrojonego banana. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po wchłonięciu mleka przez miłkę abisyńską podajmy do jedzenia na ciepło.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.