Tarta z kremem kokosowym i granatem bez pieczenia

12 porcji, vegan, gluten free

SKŁADNIKI (na okrągłą blachę 28cm)

SPÓD

KREM


PRZYGOTOWANIE

SPÓD

Zmielić migdały w blenderze z S ostrzem lub w młynku do kawy. Daktyle zalać wrzątkiem na chwilę, aby były bardzo miękkie, odcedzić i zblendować na gładką masę w blenderze. Dodać do nich migdały i wszystkie pozostałe składniki, zblendować. Na sam koniec przełożyć do miski i łyżką lub rękami wgnieść w masę ekspandowaną kaszę jaglaną lub grykę. Kleistą masą wypełnić formę najlepiej wypełnioną papierem do pieczenia, przykryć papierem na wierzchu i mocno dociskać. Następnie schłodzić spód w lodówce, aby się skleił (min 30 minut)


KREM

Mleko kokosowe zagotować. W wodzie rozpuścić mąkę i słodziki których używamy (można w dowolnej proporcji) oraz vanilię. Połączyć masę z gotującym mlekiem i poczekać aż się zagotuje. Można dosłodzić do smaku.
Wystudzoną (letnią) masę można nakładać na ciasto. Na koniec dekorujemy granatem i kaki, schładzamy w lodówce.

KALORIE CAŁOŚĆ ok.: 2700 kcl 1 PORCJA: 225 kcl

Autorem przepisu i zdjęcia jest: Marta Halska. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.