Jeszcze do niedawna warzywa strączkowe uchodziły za jedzenie dla ubogich. Po fali zachwytu nad różnymi egzotycznymi produktami z grupy super foods przyszedł czas na powrót do rodzimych produktów. I bardzo dobrze, bo współczesna kuchnia świetnie je zagospodarowała wykorzystując maksymalnie ich zdrowy skład, smak i wygląd. Oto kilka powodów, dla których warto jeść warzywa strączkowe.

Warzywa strączkowe świetnie sycą, nie kosztują wiele i można je bardzo długo przechowywać. Jeśli więc nawet nie gotujecie często, mały zapas strączków w kuchni sprawi, że nigdy nie staniecie przed dylematem: co dziś zjeść? Zapraszamy na kilka inspiracji wokół warzyw strączkowych.

Strączki, czyli co?

Na początku warto zaznaczyć, że w zakresie „strączków” mamy naprawdę duże pole do popisu. Każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejszymi są:

  • groch
  • soczewica
  • soja
  • fasola w różnych odmianach (czerwona, czarna, biała, adzuki)
  • oraz wiele innych

Warzywa strączkowe należą do najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka. W kuchni sięgamy zazwyczaj po same ziarna, choć młodą fasolkę, czy groszek można zjadać w całości ze strączkami.

    

BIO Soczewica Zielona - Ekologiczna - 400g  BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g  BIO Soczewica Zielona Du Puy - Ekologiczna - 400g

Rośliny strączkowe, czyli dużo energii i mnóstwo substancji odżywczych

Ziarna warzyw strączkowych są małe, ale mimo tych skromnych rozmiarów, to prawdziwy wulkan energii. Suche ziarno składa się w 1/3 z białka, które jest bardzo wartościowe dla naszego organizmu i świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa. By wzmocnić ich wartości odżywcze zaleca się ich spożywanie ze zbożami np.: ryżem lub kaszą jaglaną.
Oprócz tego znajdziemy w nich sporo błonnika i węglowodanów. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że niektóre z nich trudno się trawią i mogą powodować wzdęcia. Można je jednak wyeliminować odpowiednim procesem przygotowania. W warzywach strączkowych kryje się też cała masa substancji odżywczych:

  • witamin z grupy B,
  • magnezu,
  • cynku
  • i żelaza.

Warzywa strączkowe można dodawać do zup, sosów, sałatek. Dobrze komponują się z ryżem i warzywami, dając smaczne i sycące dania.

Warzywa strączkowe w kuchni – jak gotować?

Właściwe przygotowanie ziaren pozwoli uniknąć kłopotliwych wzdęć, a nie zniszczy zawartych w nich witamin i składników mineralnych.

Mycie i selekcja ziaren: wszystkie ziarna trzeba przed wykorzystaniem dobrze umyć. Najlepiej wrzucić je do garnka i kilka razy dobrze przepłukać. Te, które wypłyną i będą utrzymywały się na powierzchni, wyrzucamy.

Moczenie: Suche ziarna trzeba przed gotowaniem namoczyć. Dzięki temu zmiękną, szybciej się ugotują i będą miały lepszy smak. Najlepiej potrzymać je w wodzie przez całą noc. Wystarczy zalać wrzącą wodą ziarna w garnku w proporcjach 300 g ziaren na litr wody. Następnie wylać wodę, zalać nową i stawić do gotowania. Dzięki temu warzywa będą lżej strawne.

Zioła: Podobne działanie ma dodanie do warzyw strączkowych ziół. Polecamy:

  • kminek,
  • majeranek,
  • cząber
  • czy rozmaryn.

Czas gotowania: Moczone wcześniej ziarna gotuje się około 1,5 godziny do pełnej miękkości. Soczewicę nieco krócej. Wystarczy mniej więcej godzina. Drobna, czerwona odmiana soczewicy jest miękka już po 30 minutach.

BIO Soczewica Czerwona - Ekologiczna - 400g

Garnki: Kto lubi potrawy z warzyw strączkowych, może zainwestować w szybkowar. Czas gotowania skraca się nawet o 3/4. Nie trzeba też pilnować, czy nie wygotowała się woda.

Solenie: Ziarna trzeba solić dopiero po ugotowaniu, w przeciwnym razie nie ugotują się do miękkości.

Jak jeść?: Kto ma ochotę na mały eksperyment, może spróbować warzyw strączkowych podanych nieco inaczej – bardziej nowocześnie. Zamiast tradycyjnie dodać do gotowania cukru i soli, warto użyć odrobiny miodu i octu balsamicznego albo innego octu aromatyzowanego. Mniej popularne jest też u nas jedzenie warzyw strączkowych na słodko. Do przygotowania deserów idealnie nadaje się fasola adzuki.
Jedzmy strączki! Są sycące i bogate w witaminy, idealnie wkomponują się w zimowe menu. Niech trafiają jak najczęściej na nasz stół z korzyścią wszystkich. Wysoka wartość odżywcza przyda się i dzieciom i osobom dorosłym, a różnorodność potraw, które można z nich przygotować będzie ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Sprawdź też inne nasze wpisy:

Jak powstaje białko konopne?

Produkty pochodzenia roślinnego bogate w białko

Białko - najlepsze źródła

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.