Batony energetyczne są coraz bardziej popularne. Lansują je nie tylko blogerki, ale również czołowi polscy sportowcy. I bardzo dobrze – batony energetyczne dostarczają energii, są bogatym źródłem wielu składników odżywczych i naprawdę smaczną oraz zdrową przekąską. Wielu miłośników tych „słodkości” na pewno ucieszy się z faktu, że można je zrobić samemu w domu. Oto dwa przepisy na batony energetyczne domowej roboty, które na pewno pokochasz.

Po co batony energetyczne?

Batony energetyczne to najlepsi przyjaciele dla wielu osób. Doskonale znają je wyczynowi sportowcy – tacy jak: kolarze, biegacze długodystansowi, chodziarze czy himalaiści. Coraz częściej korzystają z nich także przedstawiciele innych dyscyplin sportu, a także osoby, które najzwyczajniej w świecie potrzebują zastrzyku energii. Batony energetyczne przydają się zatem nie tylko na siłowni, ale również podczas wakacji, wyjazdu, konferencji czy też w ciągu męczącego dnia w pracy. Mają one także jeszcze jedną wielką zaletę ‒ w odróżnieniu od środków chemicznych składają się z naturalnych składników i bez trudu można je przygotować u siebie w domu. 

Jak zrobić baton energetyczny?

Batony energetyczne, podobnie jak większość produktów dostępnych w sklepach. można zrobić samodzielnie - wystarczy dobry przepis. Co prawda, mogą być one mniej "ładne" niż maszynowo przygotowywane w fabrykach odpowiedniki, ale na pewno równie smaczne i, co najważniejsze, w 100% zdrowe i zawierają mniej kalorii! Oczywiście do produkcji domowych batonów niezbędne są ekologiczne składniki, które gwarantują najwyższą jakość i maksimum wartości odżywczych (ale o składniki dbamy MY https://ekogram.pl)

Metody przygotowania batonów energetycznych są w zasadzie dwie.  

  • W pierwszym przypadku przygotowaną i wymieszaną masę ochładza się do stężenia w lodówce.
  • W drugim "utwardzenie" następuje w wyniku upieczenia. 

Oczywiście wszystko zależy tu od użytych produktów oraz wymaganej wytrzymałości na temperaturę zewnętrzną ‒ schładzane batony dużo szybciej się "stopią" w gorący dzień. Warto przy tym jednak zaznaczyć, że niektóre produkty po upieczeniu stracą z kolei część swoich właściwości odżywczych. Oba przepisy mają więc swoje wady i zalety, a kluczem do sukcesu jest odpowiedni wybór produktów.

Przepis na słodki baton energetyczny

Najprzyjemniejsze dla podniebienia są oczywiście słodkie batony energetyczne. By je zrobić, potrzebujesz następujących składników:

Poszczególne składniki należy kolejno rozdrobnić lub pokroić i wymieszać. Na koniec dodajemy do nich miód i masło orzechowe. Jeśli lubimy, to można do całości dosypać kakao, cynamon czy też inne przyprawy. Jeśli masa jest zbyt "sztywna", to można do niej dodać nieco wody. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Po pieczeniu kroimy na mniejsze kawałki – batoniki.

Przepis na wytrawny baton energetyczny bez pieczenia

Słowo "batonik" kojarzy nam się raczej ze słodkimi produktami. Warto jednak zaznaczyć, że doskonałe batony energetyczne można też przyrządzić w wersji bardziej wytrawnej. Jak? Oto rozwiązanie – potrzebujesz: 

Podobnie jak w przypadku słodkiego batonu tutaj także kolejno mieszamy i ewentualnie rozdrabniamy kolejne składniki. Całość równomiernie rozsmarowujemy i wstawimy do lodówki na 3-4 godziny. Po schłodzeniu możemy z masy wyciąć gotowe batoniki. 

Na koniec warto jeszcze raz powtórzyć, że powyższe przepisy tu tylko "mapa drogowa". Każdy przepis na baton energetyczny można bowiem modyfikować poprzez dodawanie bardziej lubianych, czy po prostu będących akurat pod ręką produktów - wiele możliwości znajdziesz w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Zachęcamy też do własnych "badań" w tym zakresie ‒ czy jest bowiem coś lepszego w kuchni od poznawania nowych smaków?

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.