Moda na zdrowe produkty nie przemija. Nie tylko spożywa je coraz więcej osób, ale także w ich asortymencie co chwilę pojawiają się jakieś nowości. Jedną z nich jest pasta kokosowa – prawdziwy rarytas, na punkcie którego oszalały blogerki i celebrytki. A ponieważ pasta kokosowa już od jakiegoś czasu jest dostępna w naszym sklepie, postanowiliśmy poświęcić jej nieco uwagi i sprawdzić, dlaczego warto ją mieć i co można z niej przygotować.

Pasta kokosowa powstaje ze zmielonego wnętrza orzecha kokosa. To produkt, który jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych dodatków: barwników, cukru, konserwantów. Organiczna pasta kokosowa to samo zdrowie i pełnia smaku. Ponoć niektórzy jedzą ją łyżką prosto ze słoika, a inni dodają ją do wielu potraw. Możliwości jest naprawdę wiele, ale po kolei.

Dlaczego warto jeść „kokosowe” produkty?

O tym, że owoce palmy kokosowej to samo zdrowie przekonało się już wielu z Was. Najbardziej znanym, pozyskiwanym z nich produktem jest olej kokosowy (o którym pisaliśmy TUTAJ). Coraz większe grono wielbicieli zyskuje również pasta kokosowa dostępna w wygodnych słoiczkach. Od razu spieszymy wyjaśnić, że pastę kokosową oczywiście można zrobić samemu w domu, ale jest to dość pracochłonne, a orzechy kokosowe są w naszych sklepach trudno dostępne.
Produkty „kokosowe” warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale także dlatego, że są wyjątkowo zdrowe. Nie bez przyczyny palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”. Biały miąższ orzecha kokosowego zawiera wiele substancji odżywczych. Spożywanie kokosa w różnej postaci zalecane jest przy problemach z demencją, nadwagą, przy grzybicach, a nawet jako cenne uzupełnienie diety przy chorobach nowotworowych. Pobudza on przemianę materii, reguluje florę bakteryjną jelit i przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo odżywczy i stanowi źródło łatwo przyswajalnej energii. Pasta z kokosa składa się w 70% z nasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo witamin (E, B, C) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk).

Pasta kokosowa – produkt uniwersalny

O popularności pasty kokosowej przesądza przede wszystkim wiele możliwości jej zastosowania. Oferowana przez nas pasta to produkt organiczny, który powstał przez zmielenie białego miąższu orzecha kokosowego i nie zawiera żadnych dodatków – konserwantów, barwników czy też wzmacniaczy smaku. Dodając do niej odpowiednią ilość wody można z niej przygotować mleczko, krem lub śmietankę kokosową. W każdej postaci zachowuje swój intensywny aromat i smak.
Jest ona powszechnie wykorzystywana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, gdzie dodaje się ją do wielu dań i uzyskuje tym samym niepowtarzalny aromat i smak. W Europie jest bardzo popularna jako dodatek do śniadań – decyduje o tym z pewnością bogactwo składników mineralnych zawartych w kokosie, jak również ilość dostarczanej energii. Pastą kokosową można też zastąpić mleko w przepisach na lody czy domowej roboty czekoladę.
Co przygotować z pasty kokosowej?
Chcecie kupić pastę kokosową, ale nie wiecie, co można z niej przygotować? Proponujemy dwa szybkie, smaczne i egzotyczne dania. Oto one:

Zupa cukiniowo-ziemniaczana z nutą kokosową

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 ziemniaki 
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • 2 łyżki pasty kokosowej 
  • 1 łyżeczka curry w proszku 
  • 1 łyżka oleju 
  • Pieprz
  • Sól 
  • Natka pietruszki
  • Kolendra

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i dusić razem w garnku na łyżce oleju. Cukinię i ziemniaki obrać, pokroić na drobne kawałki, dołożyć do garnka, podlać lekko wywarem z warzyw i dusić kolejne 10 minut. Dodać curry. Wlać resztę wywaru z warzyw. Gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są już miękkie dodać pietruszkę i kolendrę. Zmiksować na gładko. Dodać pastę kokosową i podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jeśli zupa ma być ostrzejsza można dodać odrobinę chili.

Aromatyczna ryba w ziołach o smaku kokosowym

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę osolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
Pastę kokosową, kolendrę, listki mięty, czosnek, papryczki peperoni, 1 łyżkę soku z cytryny, kurkumę, kminek, cukier, liście laurowe zmiksować na gładką masę. Pastą nasmarować filety z obu stron i owinąć folią aluminiową błyszczącą stroną do góry. Odstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki. Rybę najlepiej zamarynować rano, a piec po powrocie z pracy.
Piekarnik rozgrzać (termoobieg) do temperatury 180 stopni. Włożyć rybę i piec ok. 20 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić ryż i przesmażyć ok. 3 minuty, aż ziarna zrobią się szkliste. Podlać wodą, dodać sól, trochę soku z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości ok. 20 minut.
Rybę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerze. Dodać ryż. Podawać od razu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.