Z uwagi na wartościowy skład i uniwersalność oleju koksowego jego popularność wzrasta.  Producenci oferują jego dwa rodzaje - nierafinowany i rafinowany. Czym się różnią i jakie jest ich zastosowanie? Poznaj zasadniczą różnicę i dowiedz się, w jakich sytuacjach może stać się Twoim niezbędnikiem.

Olej nierafinowany czy rafinowany

Decydując się na olej kokosowy, świadomie wybieramy zdrowy produkt, oczekując oleju najwyższej jakości. Chcemy, aby wybrany olej dostarczał naszemu organizmowi wszelkich dobroczynnych składników.

Olej nierafinowany tłoczony na zimno, zachowuje prozdrowotne właściwości, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jest źródłem m.in. wapnia, potasu i sodu. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte są pochodzenia roślinnego. Posiada on również zapach oraz smak kokosa. Olej w takiej wersji świetnie sprawdzi się w przypadku dań podawanych na zimno. Używany w kosmetyce odżywi i nawilży naszą skórę.

Olej rafinowany, poddany obróbce w wysokiej temperaturze traci wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jednak w kuchni sprawdzi się dobrze, używany do smażenia.

Różnica istnieje także w cenie obu produktów. W naszym sklepie internetowym olej nierafinowany zakupisz za 50 zł/900 ml, natomiast rafinowany za 30 zł/900 ml. Nie zawsze możemy pozwolić sobie na zakup nierafinowanego oleju. Olej rafinowany, choć nie tak bogaty w minerały jest produktem zdrowym, na każdą kieszeń. Zatem i w niego warto się zaopatrzyć - jest dobrą alternatywą dla oleju rzepakowego.


Olej z kokosa dobry na wszystko

Olej kokosowy dzięki swym właściwościom idealnie sprawdza się w każdym domu. Szerokie spektrum zastosowań sprawia, że jest to produkt wszechstronny. Z powodzeniem możemy korzystać z jego dobroczynnych składników podczas przygotowywania potraw:

  • wykorzystując do smażenia jako zamiennik masła
  • sprawdza się, jako dodatek do sałat
  • zamiast cukru - do kawy i herbaty

Ale sprawdzi się świetnie także podczas codziennej pielęgnacji:

  • stosowany na włosy wzmacnia je i powoduje ich wzrost
  • nawilża skórę twarzy,wspomaga walkę z trądzikiem
  • radzi sobie ze zmywaniem nawet wodoodpornego makijażu
  • koi podrażnioną skórę.


To tylko niektóre z zastosowań oleju kokosowego. Można używać go na wiele sposobów i korzystać z tego, co dała nam natura.

Olej kokosowy bezzapachowy, jak i rafinowany, to produkt, do którego przekonało się już wielu z nas. Jego dobroczynny wpływ na organizm oraz możliwość wykorzystania go w wielu dziedzinach sprawia, że staje się produktem ponadczasowym! Jeśli zastanawiasz się nad zakupem, serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego. Znajdziesz tam oleje najwyższej jakości, w konkurencyjnych cenach - potwierdzeniem są najlepsze na polskim rynku opinie zadowolonych klientów!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.