- Aktualności
- 0 polubień
- 3704 odwiedzin
- 1 komentarzy
Drzewo chrzanowe (Moringa Oleifera) nie jest u nas zbyt znane, choć jego działanie lecznicze jest w niektórych regionach świata wykorzystywane od dawna. Niedawno Moringa pojawiła się w naszym sklepie – dlatego też postanowiliśmy poświęcić jej nieco uwagi i przekonać nawet największych sceptyków do tego produktu. Panie i Panowie: oto wszystko, co powinniście wiedzieć o dobroczynnych właściwościach Moringi.
Co to jest Moringa?
Moringa to pochodzące z Indii drzewo, które stało się źródłem wielu produktów, wykorzystywanych nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, medycynie czy też przemyśle. U nas jest to roślina praktycznie nieznana, natomiast u podnóża Himalajów od tysięcy lat jest podstawowym składnikiem codziennej diety. Wykorzystuje się praktycznie wszystkie części drzewa Moringa: liście są przerabiane na sałatkę, korzenie (przypominające nasz rodzimy chrzan) wykorzystuje się jako przyprawę, a owoce spożywa podobnie jak fasolę. Sok z Moringi rozrobiony z wodą ma właściwości dezynfekujące i jest wykorzystywany nawet do odkażania ran.
Moringa – jakie witaminy znajdziesz w tym produkcie?
Specjaliści od żywienia człowieka przekonują, że warto się tą rośliną zainteresować. Dlaczego? Okazuje się, że zwiera ona wielokrotnie więcej żelaza, białka, potasu, protein i witaminy A niż uznawane za najbardziej bogate w te składniki szpinak, jajka, banany, jogurt czy marchew. Jej spożywanie zalecane jest nie tylko przy wielu schorzeniach (niedożywieniu, awitaminozie, trudnościach z koncentracją, anemii, bólach głowy, nadciśnieniu), ale także na co dzień. Moringa doskonale uzupełnia codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze.
Jak stosować Moringę?
Najprościej jest sięgnąć po sproszkowane liście Moringi. Taka forma jest bardzo wygodna i można jej użyć jako dodatku do różnych dań: twarożków, jogurtu, zup, czy koktajlu oczyszczającego. Można ją również spożywać niezależnie od posiłku – wystarczy jedynie 1 lub 2 łyżeczki dziennie spożywane przed posiłkiem, by w pełni skorzystać z dobroczynnego działania tej rośliny.
Kto chce się wzmocnić może też sięgnąć również po:
Produkty te idealnie nadają się do wypieków i dostarczają składników niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim łatwe i … bezpieczne w stosowaniu (w odróżnieniu od sztucznych suplementów diety).
Co można przygotować z Moringą?
Orzeźwiający napój
Składniki:
- 1 1/2 łyżki sproszkowanej Moringi
- 500 ml soku z pomarańczy
- 50 ml soku z cytryny
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Zagotować wodę, dodać liście Moringi, odstawić na 3 minuty do naciągnięcia. Przelać przez sitko, gazę lub filtr do kawy. Schłodzić w lodówce. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Podawać z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu. Można smak wzbogacić listkami mięty i szczyptą imbiru.
Detoksykujący zielony napój
Składniki:
- 1 szklanka zielonych sałat i liści szpinaku
- 200 g ogórków
- ½ cytryny
- ½ jabłka
- 1 łyżka sproszkowanej Moringi
- do smaku pieprz, sól, chili, curry, cynamon, miód, bazylia.
Przygotowanie:
Sałaty, szpinak, ogórki, jabłka posiekać na większe kawałki. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do miksera, dodać wybrane przyprawy i zmiksować. Dodać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu.
Kartoflanka
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- ½ pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki sproszkowanej Moringi
- gałka muszkatołowa
- do smaku pieprz i sól
- opcjonalnie 2 kiełbaski
Przygotowanie:
Ziemniaki, włoszczyznę, cebulę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietanę, przyprawy, czosnek i liście Moringi. Zmiksować na gładko, doprowadzić do wrzenia, a następnie zestawić garnek z kuchenki. Podawać z ciepłą kiełbaską.
Komentarze (1)
Nowy komentarz