Jakiś czas temu na polskim rynku pojawił się młody jęczmień, który według wielu doniesień odpowiada za szczupłe sylwetki wielu celebrytek. Według medialnych doniesień młody jęczmień łatwo odchudza, jest w 100% naturalny, zdrowy, poprawia koloryt cery, stan włosów i paznokci, a także powoduje wzrost energii i sił witalnych. Trudno o lepszą rekomendację. A jak jest naprawdę? Sprawdźmy to.

Jeśli zastanawiacie się, co to właściwie jest młody jęczmień? Ta roślina jest prawdziwą skarbnicą zdrowych składników i jest bardzo popularna wśród osób dbających o zdrową dietę.
Młody jęczmień pozyskuje się w bardzo wczesnym okresie wzrostu, kiedy koncentracja składników odżywczych jest najwyższa. Zbierane są pędy zaledwie 7-10 dniowe. W zależności od dalszej obróbki otrzymuje się proszek lub tabletki.

Na co pomaga młody jęczmień?

Produkty, które go zawierają mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Młody jęczmień korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, normalizuje poziom cukru we krwi i ciśnienie. Pomaga przy odchudzaniu, przyspiesza gojenie się owrzodzeń i stanów zapalnych skóry m.in.: trądziku. Ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, opóźnia procesy starzenia. Dodaje energii i poprawia nastrój, odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn.
Młody jęczmień dostarcza wielu witamin A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, beta -karotenu. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, cynk, chrom, chlorofil i 20 różnych aminokwasów. Dostarcza wszystkich niezbędnych składników, których potrzebuje nasz organizm.

Zawiera:

  • dwa razy więcej beta-karotenu niż marchew
  • 7 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy 
  • 11 razy więcej wapnia niż mleko
  • 5 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby
  • 4 razy więcej witaminy B niż mąka pełnoziarnista
  • 18 ważnych witamin
  • potężną dawkę przeciwutleniaczy i chlorofilu.

Z czym jeść?

Młody jęczmień ma smak podobny do szpinaku z lekko wyczuwalną słodką nutą. Można go spożywać w formie tabletek, bądź proszku. Łatwo się komponuje z różnymi produktami spożywczymi. Można go wykorzystywać jako:

  • dodatek do smoothie, jogurtu, past do chleba
  • posypkę na sałatki lub musli, kanapki
  • dodatek do ryżu, zup, choć tu trzeba uważać na temperaturę. Zbyt wysoka niszczy wartościowe składniki.

Jak kupować?

Najlepiej w sprawdzonych ekologicznych sklepach, gdzie mamy pewność odpowiedniej jakości produktu. Tabletki, czy proszek mają te same właściwości, więc można wybrać taką postać, którą najwygodniej będzie stosować na co dzień.
Preparaty z jęczmienia warto spożywać przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa. Regularne spożywanie młodego jęczmienia nie tylko skutecznie zastąpi poranną kawę, ale przede wszystkim dostarczy nam niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wszystko po to, by czuć się zdrowo i w pełni sił zmierzyć się z kolejnym dniem. Reasumując: młody jęczmień to prawdziwy hit!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.