- Aktualności
- 2 polubień
- 29430 odwiedzin
- 1 komentarzy
Zaraz dowiesz się, czemu już nigdy więcej nie kupisz mleka kokosowego w kartonie... Ten przepis spełnia wszystkie warunki przepisu idealnego. Jest szybki, prosty i tani!
Domowe mleko kokosowe
1. Możesz je zrobić świeże w każdej chwili, dokładnie tyle ile potrzebujesz w mniej niż 60 sekund :)
2. Zawsze będziesz mieć zapas pod ręką.
2. Nie będzie miało żadnych konserwantów, emulgatorów i stabilizatorów.
3. Będzie dokładnie takie jak lubisz!
4. W twojej kieszeni zostanie 90% pieniędzy, które do tej pory wydawałaś na mleko :)
Jak zrobić prawdziwe mleko kokosowe?
Bazą przepisu jest pasta kokosowa. Dlaczego pasta, a nie np wiórki jak w niektórych przepisach?
Bazą każdego dobrego przepisu są jak najlepsze i jak najmniej przetworzone składniki. Pasta kokosowa jest właśnie takim składnikiem.
Wystarczy wymieszać pastę kokosową z wodą w proporcji 2 łyżeczki pasty na każdą szklankę wody.
Jedyny warunek - woda nie może być lodowata, wtedy wytrąci nam się na niej olej kokosowy. Najlepsza będzie letnia woda w temperaturze około 25 stopni.
Włączamy blender i gotowe :)
Ilość pasty kokosowej dopasuj z czasem do własnych preferencji smakowych.
Ryż lub komosa na mleku kokosowym?
Nie musisz już kupować mleka kokosowego w puszce, żeby przygotować swój ulubiony ryż. Wystarczy ze masz pastę kokosową w domu. Nic prostszego! Dodaj do gotującej się wody parę łyżek pasty i zamieszaj. Pasta sama się rozpuści od temperatury.
Jak jeszcze mogę wykorzystać pastę kokosową?
Pasta kokosowa to znakomity naturalnie słodki topping do wszystkich ciepłych spodów jak omlety, racuchy i naleśniki. Nałóż łyżkę pasty na swój ulubiony spód. Nie rozsmarowuj. Po chwili pasta sama się rozpłynie :)
Komentarze (1)
Nowy komentarz