Choć wygląda niepozornie, jest prawdziwą skarbnicą natury. Sproszkowana, zielona herbata, bo to o niej mowa, wyróżnia się niecodziennym smakiem i ma mieć rewelacyjny wpływ na zdrowie. Do jej przygotowania wykorzystuje się liście pozyskiwane w sposób, który znacznie różni się od zbiorów tradycyjnej herbaty. Sprawdźmy, ile w tym prawdy i czy warto się z tym rodzajem herbaty bliżej zaprzyjaźnić.

Matcha to pochodząca z Japonii odmiana zielonej, sproszkowanej herbaty. Pochodzenie i sposób wytwarzania sprawia, że jest wyjątkowym napojem, który łączy walory smakowe i liczne prozdrowotne właściwości.

Rytualne zbiory

Uprawa matcha wygląda zupełnie inaczej niż tradycyjnej herbaty. Około cztery tygodnie przed zbiorami krzaki są przykrywane ciemnym suknem, które pochlania 90% światła słonecznego. Brak światła rośliny starają się skompensować intensywną produkcją zielonego barwnika-chlorofilu, a liście wydzielają bardzo dużo aminokwasów. W ten sposób roślina nabiera prastarej mocy wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie. Następnie liście są zbierane, suszone i ścierane na proszek.

Napój dla elit

Przez wiele lat matcha była dostępna tylko dla elit skupionych wokół cesarskiego pałacu. Do jej rozpowszechnienia przyczynili się Chińczycy, którzy przekazali ją buddyjskim mnichom. To właśnie jeden z nich ogłosił, że matcha ma właściwości przedłużające życie i uczynił z matcha trunek wykorzystywany do medytacji samurajów. W ten sposób narodził się znany do dzisiaj japoński ceremoniał specjalnego parzenia tej odmiany herbaty.
Obecnie matcha powoli zyskuje na popularności, choć ze względu na swoje wyjątkowe składniki z pewnością zasługuje na większą uwagę. Matcha jest ciemnozielona, ma słodki, przyjemny smak. Piciu matcha przypisuje się wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Jej regularnie spożywanie ma chronić przed rakiem i cukrzycą. Wysoka zawartość antyoksydantów działa oczyszczająco, a obecność L-teaniny uspokaja, zmniejsza stres, niepokój i stabilizuje nastrój.

Oryginalny dodatek do potraw

Matcha może być podawana na zimo lub na ciepło, z mlekiem, albo jako dodatek do napojów zbożowych. Wyjątkowo oryginalna jest chociażby matcha latte. Można ją też dodawać do różnych potraw, deserów np.: lodów, ciast, smoothie, soków owocowych, sałatek, musli.
Matcha należy do grupy produktów superfoods. Filiżanka matcha zastępuje kawę. Wspomaga koncentrację, dodaje energii. Duża porcja antyoksydantów pomaga zachować młodość.

Jak przyrządzać herbatę matcha?

Przygotowanie samej herbaty również jest niezwykłe. W Japonii potrafi trwać to nawet parę godzin, więc z całą pewnością można ten ceremoniał określić mianem herbacianego rytuału. Pół łyżeczki herbaty należy wymieszać w filiżance z przegotowaną wcześniej wodą, która trzeba schłodzić do ok. 70-80 stopni. Następnie używając małego bambusowego pędzelka należy wymieszać herbatę energicznymi ruchami w górę i w dół aż do wytworzenia się pianki. Im więcej piany się pojawi, tym lepsza herbata. Tak przygotowany napój jest gotowy do picia. Należy go spożyć od razu, bo po odstawieniu proszek będzie osiadał na dnie i herbata straci smak. Zaczynając przygodę z matcha, do przyrządzenia można spokojnie użyć zwyczajnej trzepaczki kuchennej (nie sprężynowej) zamiast bambusowego pędzelka.
Matcha to herbata godna polecenia. Przyjemnie smakuje, oczyszcza organizm, pobudza ducha, sprzyja skupieniu i medytacji, pozwala zatrzymać się, wyciszyć. Warto jej spróbować i włączyć jako dodatek do codziennej diety. Smak i walory zdrowotne herbaty matcha po prostu nie mają sobie równych.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.