Lista żywności należącej do Superfood cały czas się wydłuża. I bardzo dobrze, bo znajdują się na niej produkty żywnościowe, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Właściwie nie ma lepszego jedzenia niż superfood. Do grupy tych produktów należy również maranta trzcinowa, nazywana arrowroot. Oto wszystko, co powinniście o niej wiedzieć.

Maranta trzcinowa jest wiecznie zieloną rośliną z rodziny marantowatych. To płożąca się bylina, której zgrubiałe kłącza zawierają skrobię. Jakkolwiek pierwotnie wywodzi się ona z terenów Ameryki Środkowej, to aktualnie jest powszechnie uprawiana na obszarach tropikalnych na całym świecie.

Maranta trzcinowa – co się z niej wyrabia?

Z rośliny tej, a właściwie z jej kłączy, produkowana jest wysokiej jakości mączka skrobiowa. Handlowa nazwa tego produktu to właśnie arrowroot. Wykorzystuje się ją głównie jako zagęstnik do potraw. Marantę trzcinową (lub jak chcę niektórzy marantę trzcinowatą) również używa się w produkcji specjalnych rodzajów papieru. Ponadto ze sfermentowanej skrobi uzyskiwanej z maranty trzcinowej produkowane są także biopaliwa. To zatem roślina uniwersalna.

Dlaczego warto jeść marantę trzcinową?

Jest to produkt spożywczy skierowany głównie do alergików, wegan oraz osób cierpiących na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu i sprawdza się jako mąka bezglutenowa. Wspaniale uzupełni dietę również wszystkich tych, którzy dbają o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Dlaczego? Otóż jak się okazuje jest to mąka bezglutenowa bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jest w niej potas, fosfor, witaminy z grupy B, zawiera również antyoksydanty. Arrowroot ma ponadto bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy –jest nie tylko lekkostrawna, ale przede wszystkim wspiera rozwój odpowiedniej jego flory bakteryjnej. Wracając do wegan – marantę trzcinową, ze względu na jej właściwości wiążące można stosować jako zamiennik jajek.

Jak zastosować marantę trzcinową w kuchni?

Mąka z maranty trzcinowej jest niezwykle uniwersalna w zastosowaniu, można z powodzeniem używać jej do zastąpienia skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej w kuchni. Jest bez smaku i bez zapachu, zatem w odróżnieniu od innych mąk, nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawana.
Nadaje się do przygotowania potraw zarówno słodkich jak i słonych. Marantę trzcinową z powodzeniem można stosować:

  • Przy wypieku ciastek, ciast, chlebów. Pamiętając przy tym, że w wypiekach należy dodawać ją w ilości dziesięciu procent innej mąki.
  • Do przygotowywania domowych puddingów, budyniu, kisielu czy galaretki.
  • Do zagęszczania zup, sosów.
  • W domowej roboty lodach.
  • Oprócz zagęszczania potraw arrowroot pozwoli na uzyskanie niebywałej chrupkości takim potrawom jak tofu, seitan, czy tempeh. Wystarczy wykonać panierkę z mąki z maranty trzcinowej, a następnie usmażyć na oleju roślinnym, aby uzyskać pożądany efekt.

Mąkę z maranty trzcinowej, ze względu na jej właściwości zagęszczające (O innych zagęstnikach przeczytacie TUTAJ) oraz zawarte w niej mikroelementy i witaminy, warto włączyć do swojej codziennej diety, bez względu na to czy jest się alergikiem, osobą zmuszoną do zachowania diety bezglutenowej, weganinem lub wegetarianinem. Z jej dodatkiem perfekcyjnie wykonane zostaną wszelkie dania i potrawy oraz wypieki.
W naszym sklepie znajdziecie marantę trzcinowatą, która pochodzi z ekologicznych upraw w Indiach , objętych certyfikatem objęty certyfikatem: PL-EKO-03. Zapraszamy.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.