O mące migdałowej napisaliśmy już kilkukrotnie. Jest to jednak produkt, który cieszy się taką popularnością i zainteresowaniem naszych klientów, że postanowiliśmy poświęcić mu jeszcze jeden tekst. Oto kolejna porcja wiedzy o mące migdałowej – produkcie wyjątkowym i smacznym.

Co to jest mąka migdałowa?

Mąka migdałowa to nic innego jak zmielone migdały. Najczęściej robi się ją z migdałów blanszowanych, pozbawionych charakterystycznej brązowej skórki – jest ona wówczas jaśniejsza i odznacza się nieco łagodniejszym smakiem niż ta zrobiona z migdałów w skórce.

Mąka z migdałów w pigułce

O mące migdałowej i jej prozdrowotnych właściwościach pisaliśmy już trochę TUTAJ. Dzisiaj przedstawiamy najważniejsze fakty, które dotyczą tego produktu:

  • Mąka migdałowa w porównaniu z mąkami zbożowymi (a więc tymi, które najczęściej stosujemy w kuchni) jest niskowęglowodanowa. Dla przypomnienia – mąki zbożowe zawierają ok. 75% węglowodanów, natomiast migdałowa 20%.
  • Najpopularniejsze mąki – czyli np. pszenna w porównaniu z mąką migdałową zawierają bardzo mało witamin i minerałów. Przypominamy tylko, że w mące z migdałów jest dużo witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, selenu.
  • W mące migdałowej jest ponad 20% białka i to nie byle jakiego, bo takiego z korzystnym profilem aminokwasów.
  • To mąka bezglutenowa.
  • Znajdziesz w niej sporo błonnika! W szklance maki migdałowej – 100g produktu jest prawie 13g wartościowego błonnika!
  • Jest pożywna – produkty z mąką migdałową w składzie są sycące. Dzieje się tak dlatego, że zawiera ona sporo białka (o czym pisaliśmy wyżej).
  • Ma niski indeks glikemiczny – jej jedzenie nie powoduje zatem gwałtownych wyrzutów insuliny i skoków poziomu cukru we krwi.

Jak stosować mąkę migdałową?

Najbardziej charakterystyczną cechą mąki migdałowej jest jej smak. To naturalna, delikatna słodycz z niepowtarzalnym migdałowym aromatem. Mąka ta wspaniale nadaje się zatem do wszelkich wypieków, panierek, naleśników czy również jako składnik wegańskiego parmezanu (wraz z płatkami drożdżowymi) – przepis znajdziecie TUTAJ, natomiast mąkę TUTAJ.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.