Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia zblanszowanych, pozbawionych ciemnej skórki migdałów. Produkt ten jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnych rodzajów mąki używanych zarówno do pieczenia chleba jak i innych słodkich wypieków. Ma słodkawy posmak i niesamowity aromat. Nie zawiera glutenu, co jest ważne dla osób cierpiących na celiakię. Mąka migdałowa nie ma w składzie również gliadyny, która jest odpowiedzialna za pobudzanie apetytu oraz amylopektyny A, która podnosi poziom cukru we krwi. Pozbawiona jest również aglutyniny niszczącej jelita.

Dlaczego warto stosować mąkę migdałową?

Mąka ta jest bogata w białka, które stanowią aż 20% jej składu. Ponadto jest ona zasobnym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin B1 i B2, witaminy E oraz PP, jak również minerałów i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków takich jak wapń, potas, cynk, miedź i magnez. Mąka migdałowa jest bardzo pożywna i sycąca dlatego poleca się ją osobom dbającym o swoją wagę.

Przepisy

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Czas przygotowania: 1 godzina
Łatwe

Składniki:
Porcja dla czterech osób

Przygotowanie:

Do dużej miski wbijamy jaja i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy. Miksujemy wszystko do czasu całkowitego rozdrobnienia bananów. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy – w tym można już celu użyć łyżki. Uzyskaną masę przekładamy do uprzednio przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem foremki i pieczemy w 180 stopniach przez czas czterdziestu do pięćdziesięciu pięciu minut. Stan upieczenia sprawdzamy szpikulcem. Jeżeli patyk po wyjęciu jest suchy - pieczenie dobiegło końca. Chleb pozostawiamy w foremce jeszcze przez około kwadrans i dopiero po tym czasie wyciągamy go i pozwalamy ostygnąć.

Ciastka pieguski

Czas przygotowania: 30 minut

Łatwe

Składniki:
Porcja na dwadzieścia ciastek

Przygotowanie:

Mieszamy w misce mąkę z sodą, ksylitolem i innymi suchymi składnikami. W drugim naczyniu ubijamy lekko trzepaczką jajka z olejem, a następnie łączymy zawartość obu pojemników. Na koniec do uzyskanej i dobrze wymieszanej masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Na przygotowaną uprzednio - wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy ciasto, formując łyżką lub ręcznie kształt ciastek. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut.

Crumble migdałowe

Czas przygotowania: 30 minut
Bardzo łatwe

Składniki:
Porcja dla czterech osób

Przygotowanie:

Nektarynki po uprzednim ich umyciu kroimy na kawałki – niezbyt małe (każdą ćwiartkę dzielimy na trzy części). Wszystkie owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z masła, cukru, mąki migdałowej i płatków zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy owoce. Całość pieczemy w stu osiemdziesięciu stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z ulubionymi lodami.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.