Mąka konopna - dlaczego warto ją jeść?

19 Oct 2022Michał Pelc

Mąka konopna powstaje ze zmielonych ziaren konopi. Nie zawiera glutenu, za to sporo białka i składników mineralnych. Bardzo dobrze nadaje się do wypieków i gotowania. W tym wpisie znajdziecie przepis na chleb z mąki konopnej. Lekko orzechowy aromat wzbogaca smak wielu dań, a spora wartość energetyczna sprawia, że potrawy z nią przygotowane są pożywne i sycące. To jednak nie jedyne zalety tego produktu. Oto, co jeszcze warto o nim wiedzieć.

Nasz nowy ulubieniec powstaje ze zmielonych ziaren konopi, więc zachowuje wszystkie prozdrowotne właściwości ten rośliny.

Stanowczo zbyt mało osób zdaje sobie sprawę, że konopie są doskonałym źródłem doskonale przyswajalnego, naturalnego białka, a jest ono lżej strawne niż białko pochodzące z mięsa, jaj, sera i mleka krowiego.
W konopiach siewnych - znajdziemy też sporo witamin zwłaszcza z grupy E i B, kwasy omega 3 i omega 6, a także błonnik i takie minerały jak: wapń, potas, fosfor, żelazo. Mąka konopna ma niewiele tłuszczu. To jedyna mąka, która zwiera komplet niezbędnych 9 aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

mąka konopna

BIO MĄKA KONOPNA - KUP TERAZ!

Zalety mąki konopnej

Mąka konopna idealnie nadaje się, by z bezpieczny i naturalny sposób podnieść wydolność organizmu i dostarczyć mu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dania z mąką konopną można więc polecić szczególnie osobom uprawiającym sport, na dietach eliminacyjnych i odchudzających, dzieciom i młodzieży uczącej się, a także rekonwalescentom. Dzięki swoim właściwościom mąką konopna jest uznawana wręcz za naturalne, skuteczne lekarstwo na wiele powszechnie występujących dolegliwości. Główne zalety mąki konopnej: obniża cholesterol, pomaga zwalczyć łupież, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, zapalenia stawów, poprawia krążenie, wzmacnia odporność, dodaje energii i przyspiesza metabolizm. Brzmi to niczym opis jakiegoś cudownego środka, a wystarczy jedynie włączyć potrawy z mąką konopną do swojego codziennego jadłospisu, by przekonać się na własnym przykładzie, że wszystkie opisane dobroczynne właściwości sprawdzają się w rzeczywistości.

Kup tutaj: mąka konopna od 12,79 zł!

Do czego używać mąkę konopną?

Mąka konopna może być używana do pieczenia i gotowania. Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najprościej zastąpić nią 10-15% zwykłej mąki, bo nie zmienia to właściwości ciasta. Potrawy z samej mąki konopnej mają inną konsystencję. Mąka bez glutenu ma inną lepkość i nie daje się wałkować, więc na początku pieczenie z samą mąką konopną może sprawiać problemy. Mąkę konopną najlepiej więc dodawać do innych zdrowych mąk np.: orkiszowej, czy jaglanej i piec z nią muffinki, chleb, naleśniki. Do czego jeszcze można używać mąki konopnej? Jako dodatku do koktajli, twarożków, posypać nią jogurt, czy świeże owoce.

Kup tutaj: mąka jaglana za 8,99 zł.

Pyszna przekąska z mąką konopną

Zdrowa alternatywa dla kupnych snacków, idealna na przegryzkę, szybko zaspokaja głód.

Chleb z mąki konopnej

Poniżej przedstawiamy przepis na chleb z mąki konopnej.

Składniki:

BIO Wanilia - Mielona - Bourbon - 10g

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane, żurawinę, cynamon, daktyle i sól wymieszać.
  2. Mąkę połączyć z musem migdałowym, syropem z agawy i sokiem z pomarańczy. Dodać szczyptę wanilii.
  3. Połączyć delikatnie wszystkie składniki i wyłożyć na kwadratową blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  4. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 stopni ok. 30 minut.
  5. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.

Więcej o konopiach przeczytacie we wcześniejszych artykułach:

3 produkty z konopi, które możesz legalnie stosować w swojej kuchni

Konopie – dlaczego powinny zagościć w Twojej kuchni?

Olej z konopi - czy rzeczywiście jest taki zdrowy?

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją