- Aktualności
- 0 polubień
- 19480 odwiedzin
- 4 komentarzy
Mąka konopna powstaje ze zmielonych ziaren konopi. Nie zawiera glutenu, za to sporo białka i składników mineralnych. Bardzo dobrze nadaje się do wypieków i gotowania. W tym wpisie znajdziecie przepis na chleb z mąki konopnej. Lekko orzechowy aromat wzbogaca smak wielu dań, a spora wartość energetyczna sprawia, że potrawy z nią przygotowane są pożywne i sycące. To jednak nie jedyne zalety tego produktu. Oto, co jeszcze warto o nim wiedzieć.
Nasz nowy ulubieniec powstaje ze zmielonych ziaren konopi, więc zachowuje wszystkie prozdrowotne właściwości ten rośliny. Więcej o konopiach przeczytacie we wcześniejszych artykułach:
3 produkty z konopi, które możesz legalnie stosować w swojej kuchni
Konopie – dlaczego powinny zagościć w Twojej kuchni?
Stanowczo zbyt mało osób zdaje sobie sprawę, że konopie są doskonałym źródłem doskonale przyswajalnego, naturalnego białka, a jest ono lżej strawne niż białko pochodzące z mięsa, jaj, sera i mleka krowiego.
W konopiach siewnych - znajdziemy też sporo witamin zwłaszcza z grupy E i B, kwasy omega 3 i omega 6, a także błonnik i takie minerały jak: wapń, potas, fosfor, żelazo. Mąka konopna ma niewiele tłuszczu. To jedyna mąka, która zwiera komplet niezbędnych 9 aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
BIO MĄKA KONOPNA - KUP TERAZ!
Zalety mąki konopnej
Mąka konopna idealnie nadaje się, by z bezpieczny i naturalny sposób podnieść wydolność organizmu i dostarczyć mu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dania z mąką konopną można więc polecić szczególnie osobom uprawiającym sport, na dietach eliminacyjnych i odchudzających, dzieciom i młodzieży uczącej się, a także rekonwalescentom. Dzięki swoim właściwościom mąką konopna jest uznawana wręcz za naturalne, skuteczne lekarstwo na wiele powszechnie występujących dolegliwości. Główne zalety mąki konopnej: obniża cholesterol, pomaga zwalczyć łupież, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, zapalenia stawów, poprawia krążenie, wzmacnia odporność, dodaje energii i przyspiesza metabolizm. Brzmi to niczym opis jakiegoś cudownego środka, a wystarczy jedynie włączyć potrawy z mąką konopną do swojego codziennego jadłospisu, by przekonać się na własnym przykładzie, że wszystkie opisane dobroczynne właściwości sprawdzają się w rzeczywistości.
Kup tutaj: mąka konopna od 12,79 zł!
Do czego używać mąkę konopną?
Mąka konopna może być używana do pieczenia i gotowania. Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najprościej zastąpić nią 10-15% zwykłej mąki, bo nie zmienia to właściwości ciasta. Potrawy z samej mąki konopnej mają inną konsystencję. Mąka bez glutenu ma inną lepkość i nie daje się wałkować, więc na początku pieczenie z samą mąką konopną może sprawiać problemy. Mąkę konopną najlepiej więc dodawać do innych zdrowych mąk np.: orkiszowej, czy jaglanej i piec z nią muffinki, chleb, naleśniki. Do czego jeszcze można używać mąki konopnej? Jako dodatku do koktajli, twarożków, posypać nią jogurt, czy świeże owoce.
Kup tutaj: mąka orkiszowa za 8,99 zł i mąka jaglana za 10,99 zł.
Pyszna przekąska z mąką konopną
Zdrowa alternatywa dla kupnych snacków, idealna na przegryzkę, szybko zaspokaja głód.
Chleb z mąki konopnej
Poniżej przedstawiamy przepis na chleb z mąki konopnej.
Składniki:
- 20 g płatków owsianych -
- 60 g suszonej żurawiny -
- 60 g siekanych daktyli -
- 2 łyżeczki cynamonu -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej -
- 100 g musu migdałowego
- 4 łyżki mąki konopnej -
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki syropu z agawy -
- szczypta wanilii -
Przygotowanie:
Płatki owsiane, żurawinę, cynamon, daktyle i sól wymieszać. Mąkę połączyć z musem migdałowym, syropem z agawy i sokiem z pomarańczy. Dodać szczyptę wanilii. Połączyć delikatnie wszystkie składniki i wyłożyć na kwadratową blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 stopni ok. 30 minut. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.
Komentarze (4)
Nowy komentarz