Chia – co to takiego?

Nasiona chia, po polsku zwane szałwią hiszpańską, to południowoamerykański odpowiednik naszego siemienia lnianego. Chia, podobnie jak siemię, ma zdolność żelowania płynów - suche ziarna wystarczy zalać mlekiem, wodą lub sokiem, porządnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie płyn zmieni się w galaretkę.
Nasiona chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, w optymalnych proporcjach. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Chia zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Ponadto ma dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny. Nie zapominajmy, że nasiona te, są bogatym źródłem wapnia, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Można pokusić się o stwierdzenie, że nasiona te są wręcz idealnym wyborem. Ich skład przesądza o ich popularności, jednak wiele osób jeszcze nie wie, jak można wykorzystać te zdrowe nasiona.

Do czego stosuje się nasiona chia? – garść pomysłów

Koktajle owocowe

Najczęściej stosuje nasiona chia dodając je do koktajli owocowych i owsianki na śniadanie. Najpierw sporządzamy z nasion pianko/galaretkę. W tym celu do naczynia wlewamy odpowiednią ilość wody i mieszając dodajemy nasiona (możemy w tym celu użyć ubijaczki do piany). Nie dopuszczamy do tworzenia się grudek. Odstawiamy na 15 minut, potem ponownie ubijamy i wstawiamy do lodówki. Taka pianka przydatna jest do spożycia przez dwa tygodnie. Przed spożyciem do pianki dodajemy wybrane owoce – np. truskawki, na które sezon jest w pełni.

Pudding z nasion chia

Przygotowanie tej potrawy to chyba najprostszy znany przepis. Do miski wystarczy wlać szklankę mleka kokosowego lub mleka migdałowego oraz dwie łyżki nasion chia z dowolnymi dodatkami (banany, kiwi, truskawki, jagody), wszystko szybko zamieszać, a potem tylko poczekać.
Z każdą godziną nasiona będą żelować płyn, aż w końcu zmieni się on w delikatną, kremową galaretkę (przypominającą kisiel). Można dodać do niego kilka łyżek soku z buraków, doprawić cynamonem, wodą różaną lub karobem. W lecie świetnie smakuje ze świeżymi owocami, ale równie dobry będzie z łyżką domowej konfitury lub powideł.

Budyń z chia

Do przygotowania budyniu potrzebujemy szklankę mleka migdałowego (może być mleko kokosowe lub sojowe), 3-4 łyżki nasion chia, miód lub syrop (np. kokosowy lub z agawy) oraz kakao. Składniki mieszamy razem i odstawiamy na 20 min. W tej postaci budyń jest gotowy do spożycia, ale można go też zmiksować w blenderze.

Orzeźwiający napój z nasionami chia

Aby zrobić jedną dużą szklankę (350 ml) napoju potrzeba: 300 ml wody mineralnej, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, łyżka syropu z agawy (albo innego ulubionego) lub soku (smak dowolny), 1 łyżkę nasion chia. Do szklanki wsypujemy nasionka, wlewamy sok i dosładzamy. Zalewamy wodą i porządnie mieszamy. Czekamy kilka minut i pijemy razem z nasionkami (wcześniej je mieszając). W sezonie letnim dodajemy świeże owoce i listki świeżej mięty. Taki napój dodaje energii, orzeźwia i przyjemnie chłodzi.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.