Kuskus należy do rodzajów kasz o niezwykłych właściwościach i wysokich wartościach odżywczych. Już od XII wieku jest bardzo rozpoznawalny ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Kuskus chętnie jest spożywany przede wszystkim przez mieszkańców północnej Afryki, ale zyskuje coraz większe grono wielbicieli również w innych częściach świata. W jaki sposób należy przyrządzić kuskus, by wzbogacił każde danie?

Jest nie tylko lekkostrawny dzięki czemu nie podrażnia żołądka, ale także jego stosunkowo niewielki indeks glikemiczny sprawia, iż może być spokojnie spożywany przez osoby chore na cukrzycę. Jak dokładnie powstaje kasza kuskus? Wykonywana jest z twardej pszenicy odmiany durum i ma okrągłe ziarenka, nieco mniejsze niż kasza jaglana. Kuskus odznacza się całym wachlarzem zalet, jednak do największej z nich zdecydowanie należy łatwość przygotowania danej kaszy oraz bardzo krótki czas gotowania. Wystarczy tylko zalać ziarenka wrzątkiem, by po kilku minutach napęczniały i były już gotowe do spożycia.

Różne odmiany kuskusu

Najpopularniejszą kaszą tego typu, która występuje w niemal każdym sklepie jest kuskus pszenny. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są również: kuskus ryżowy, kuskus orkiszowy czy też kukurydziany. Każda z tych kasz ma swoje walory smakowe, które z pewnością skomponują się z potrawami słonymi, jak i słodkimi. Tutaj wszystko tak naprawdę zależy od nas!

Kuskus – z czym to się je?

Istnieje mnóstwo możliwości wykorzystania kaszy kuskus ze względu na jej unikalny smak i elastyczność w komponowaniu się z rozmaitymi potrawami. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych, jak i do tych przygotowywanych raczej na słodko. Kuskus zawiera mnóstwo żelaza, a więc w połączeniu z witaminą C znacznie zwiększymy jego przyswajalność. Można to zrobić dodając do kuskusu czerwonej papryki czy też natki pietruszki, które słyną z wysokiej zawartości właśnie tej witaminy. Poniżej prosty sposób na wykorzystanie kaszy kuskus.

Prosty przepis z wykorzystaniem kaszy kuskus – doskonały dla osób zapracowanych

  • 
100gr kaszy kuskus
  • 1 cebula – najlepiej czerwona

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 
1 ząbek czosnku
  • 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
łyżeczka oregano

  • 2 duże piersi z kurczaka 

  • sól himalajska, pieprz do smaku

Proces przygotowania:

  1. 
Przygotuj najpierw kaszę kuskus zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. 
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju kokosowym. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz oregano. 
  3. Pokrój piersi w kosteczkę i natrzyj sola i pieprzem. Podsmaż na gorącym oleju na głębokiej patelni.
  4. Jak mięso się już zrumieni dodaj ugotowany kuskus oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami do mięsa
  5. Podawaj gorące!

Wartość odżywcza takiego dania sprawi, iż będziemy mieli mnóstwo siły na sprostanie wszystkim zadaniom dnia codziennego. W 100 gram kuskusu znajduje się 360 kalorii oraz duża ilość potrzebnego w diecie białka. Jest ono w bardzo łatwo przyswajalnej formie dla ludzkiego organizmu, jednak nie jest pełnowartościowe. Z tego względu poleca się dodatek produktów mięsnych bądź też mlecznych do kaszy kuskus. W tym przepisie wykorzystaliśmy pierś z kurczaka, czyniąc danie nie tylko pełnowartościowym, ale bardzo smacznym.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.