Dynię upiec w piekarniku do miękkości, oprószoną solą himalajską i lekko posmarowaną roztopionym olejem kokosowym.
Listki szałwii uprażyć na patelni na oleju kokosowym.
Gorącą dynię przełożyć do garnka zblendować ręcznym blenderem (jeśli puściła dużo soku to zlać go osobno – można dodać jeżeli będzie tego wymagała konsystencja).
Dodajemy sok z połowy pomarańczy i pół puszki mleka oraz doprawiamy wanilią, cynamonem, sosem sojowym.
Pozostałe mleko podgrzewamy i możemy lekko ubić.
Podajemy zupę polaną mlekiem, z szałwią, pieprzem i dużą porcją płatków kasztanowych, które podajemy na stół, aby można było ich dosypać i żeby nie traciły kruchości.
Autorem przepisu i zdjęcia jest: Marta Halska. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Komentarze (0)