Osoby, które z różnych przyczyn nie mogą jeść czekolady mogą odetchnąć z ulgą. Na rynku dostępny jest zdrowy zamiennik kakao – jej alergizującego składnika. Chodzi oczywiście o karob. Co to takiego, jak można go wykorzystać i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Zobaczmy.

Kakao, główny składnik czekolady nie tylko jest alergenem, ale również powoduje pewne dolegliwości u osób, które nie są alergikami. Zawiera m.in. kofeinę i teobrominę, substancje stymulujące metabolizm i pobudzające (powodując m.in. wzrost ciśnienia krwi, przyspieszenie pracy serca, a nawet nerwowość). Dlatego też tak popularny staje się jego zamiennik – karob.

Co to jest karob?

Karob jest tak naprawdę mączką chleba świętojańskiego – rośliny, która nie tylko smakiem, ale i wyglądem przypomina kakao. Występuje ona również pod nazwami: szarańczyn strąkowy czy drzewo karobowe. Zamiennik kakao otrzymuje się poprzez zmielenie pozbawionych nasion i wysuszonych na słońcu, a następnie podprażonych owoców drzewa karobowego.
Uzyskany w ten sposób proszek nie zawiera obecnej w kakao teobrominy i jest znacznie bardziej odżywczy. Dlaczego? Ma 3 razy więcej wapnia niż czekolada i 7 razy mniej tłuszczu.
Poza tym jest bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz potas, magnez, żelazo. Nie można zapominać o błonniku i białku – czyli składnikach najważniejszych dla osób odchudzających się.

Ale to nie wszystko…

Karob poprawia trawienie – zawiera garbniki. Jest również dobrym antyoksydantem, a to za sprawą zawartego w nim kwasu galusowego. Wykazuje również działanie obniżające poziom złego cholesterolu. Poza tym udowodniono, że podobnie jak kakao, hamuje biegunkę – zawarte w nim taniny wiążą się z toksynami i hamują namnażanie się chorobotwórczych bakterii.
Gdzie można wykorzystać karob?
Najlepiej jest postawić na proszek karobowy, który do złudzenia przypomina kakao – jest jednak nieco jaśniejszy i nie ma aż tak intensywnego zapachu. Wówczas możemy używać go jako jego zdrowy zamiennik. Możemy go stosować do wszelkich wypieków, deserów. Czyli wszędzie tam, gdzie dodalibyśmy kakao. 

W takim razie ile dodać karobu zamiast kakao? Do potraw zamiast podanego w przepisie kakao, dodajemy dokładnie taką samą ilość karobu- dostępnego u nas. Karob jest jednak naturalnie słodszy w smaku, zatem należy zmniejszyć ilość dodawanego do wypieków cukru.

Przepisy z wykorzystaniem karobu

Krem „czekoladowy” z wiórkami kokosowymi

Do jego wykonania będziemy potrzebowali:

  • 100 g klarowanego masła
  • 2 łyżki karobu
  • ok. 10 daktyli bez pestek
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Do rozpuszczonego masła dodajemy karob, pokrojone na małe kawałki daktyle i kaszę jaglaną. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Krem podajemy z sezonowymi owocami. Można go również stosować zamiast „nutelli”.

Ciasteczka owsiane z karobem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki karobu

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie dodać karob, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Z tak powstałego ciasta formować ciasteczka, wykładać na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Jeszcze jedną uwaga: Pamiętajcie, by kupować karob ekologiczny. Wówczas będziecie mieli pewność, że dostajecie produkt najwyższej jakości, pochodzący z certyfikowanych upraw.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.