Coraz więcej osób dba o zdrowie poprzez regularne ćwiczenia, ale również dzięki stosowaniu odpowiednich diet. Nie mówimy tu o głodzeniu się, ale świadomym przygotowywaniu spożywanych posiłków wzbogaconych o ekologiczne produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Jednym z takich naturalnych środków wspomagających zdrowe odżywianie jest guma guar. I Tutaj zaskoczenie. Wielu z Was na pewno kojarzy gumę guar z jakimiś niezdrowymi, syntetycznymi konserwantami lub polepszaczami smaku. Nic bardziej błędnego! Oto rzeczy, które powinieneś wiedzieć o gumie guar i kilka faktów, które przekonają Cię do jej stosowania.

Guma guar jest naturalnym zagęszczaczem od dawna stosowanym zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmacji. Jest organicznym związkiem chemicznym z grupy polisacharydów (wielocukry złożone), a oznacza się ją symbolem E-412 (czyli kolejny przykład naturalnej substancji, która ukryta pod symbole E XXXX budzi postrach).
Substancję tę pozyskuje się z nasion rośliny strączkowej Cyamopsis tetragonoloba nazywanej potocznie guar. Roślina ta od II. Wojny Światowej wykorzystywana jest do wytwarzania tego emulgatora. Światowymi potentatami w produkcji tego środka są Indie i Pakistan oraz USA i Brazylia. Guma guar jest w postaci proszku przypominającego w konsystencji mąkę o biało-szarym lub biało-żółtym kolorze. Nie posiada zapachu, ani smaku, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw, do których zostaje dodana.

bio guma guar

BIO GUMA GUAR - KUP TERAZ!

Właściwości bio gumy guar

Guma guar ma właściwości zagęszczające. Wiąże wodę bez konieczności jej podgrzewania. Posiada również silne cechy żelujące. Dzięki temu już niewielka jej ilość pozwala uzyskać oczekiwane efekty stężenia. Jej stosowanie jest całkowicie bezpieczne, guar jest uważana za substancję nieszkodliwą dla zdrowia.
Gumę guar w przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się właśnie jako zagęszczacz. Wykorzystuje się ją do produkcji dżemów, galaretek, płatków zbożowych, kaszek, napojów gazowanych, niskokalorycznej i bezglutenowej żywności. Dzięki swoim właściwościom zapobiegającym koalescencji (łączeniu się cząsteczek rozpraszanej substancji) wspaniale nadaje się również jako składnik produktów mlecznych, serków homogenizowanych, kremów do smarowania pieczywa, jak również fermentowanych produktów śmietanowych oraz innych przetworów spożywczych zawierających żywe kultury bakterii. Gumę guar używa się również do wypieku różnego rodzaju ciast i pieczywa. Jest jednym ze składników przy produkcji suszonych warzyw i owoców oraz drażetek, pastylek, tabletek odświeżających oddech. Guma guar jest także komponentem wielu produktów cukierniczych. Oprócz przemysłu spożywczego, wykorzystywana jest również w kosmetykach jako domieszka chociażby kremów, a w farmacji do produkcji tabletek (szczególnie tych na odchudzanie).

Korzyści ze stosowania gumy guar

Oprócz zagęszczania potraw, sosów, deserów, guma guar jest pomocna oprócz tego w procesie odchudzania. Guma guar wspomaga proces odchudzania, gdyż dzięki jej zastosowaniu w codziennej diecie, szybciej osiągamy uczucie sytości. Wynika to z faktu, iż guma guar jest naturalnym rozpuszczalnym… błonnikiem, który po spożyciu pęcznieje w żołądku. Głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, a więc nie dostarcza żadnych kalorii. Ponadto guma ułatwia utrzymanie optymalnego poziomu pH w przewodzie pokarmowym oraz namnażanie się korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Produkt ten wspomaga ponadto proces leczenia zaparć oraz przydaje się prewencji nowotworów jelita grubego. Jest również pomocny dla osób cierpiących na zaparcia lub pragnących wyregulować pracę i ruchy jelit.

Trzy najważniejsze rzeczy, które warto zapamiętać o gumie guar to:

  • guma guar jest bezpiecznym i naturalnym środkiem zagęszczającym stosowanym szeroko w przemyśle spożywczym
  • można jej używać w domu jako dodatek do potraw w celu ich zagęszczenia
  • jest naturalnym środkiem wzbogacającym dietę oraz wspomagającym odchudzanie.

Komentarze (1)

    • Rajmund
    • 2018-12-04 16:14:25
    Czy Guar sklei mi nasiona oleiste w jedną całość a po wypieku uzyskam baton z samych ziaren

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.