Czy każdy powinien eliminować gluten?

19 Oct 2022Michał Pelc

W zeszłym tygodniu było kilka słów o źródłach węglowodanów w diecie, a przy tej okazji często pojawiają się pytania i wątpliwości w kwestii glutenu. Jak to jest i czy każdy powinien go eliminować przeczytacie w dzisiejszym tekście.

Na początek wyjaśnimy sobie czym jest gluten

Tworzą go 2 białka: gliadyna i glutenina występujące w ziarnach niektórych roślin, które po połączeniu z wodą tworzą gluten. Substancja ta ma ogromne znaczenie technologiczne w przetwórstwie żywności: nadaje elastyczność ciastu, poprawia teksturę i konsystencję wyrobów. Prawdopodobnie przekonał się o tym każdy, kto próbował zrobić bezglutenowe ciasto na pierogi zastępując poprostu tradycyjną mąkę na wariantem bezglutenowym ;)

Glutenu bezwzględnie muszą unikać chorzy na celiakię

W tej chorobie nawet minimalna jego ilość jest szkodliwa. Problem dotyczy również osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten - tu sprawa jest bardziej skomplikowana z uwagi problematyczną diagnostykę tej przypadłości. Jeżeli podejrzewasz u siebie lub kogoś bliskiego problem z tolerancją glutenu - zanim zdecydujesz się przejść na restrykcyjną dietę, wykonaj specjalistyczne badania. Po okresie długiego braku ekspozycji, wyniki mogą być zafałszowane. Często też problem mogą być białka występujące w pszenicy, niekoniecznie sam gluten - badania na ten temat trwają.

Kto zatem może podejrzewać u siebie problem z glutenem?

  • osoby cierpiące na choroby autoimmunizacyjne, którym dodatkowo towarzyszą zaburzenia jelitowe,
  • osoby cierpiące z powodu migren,
  • osoby z problemami skórnymi, których stan nie poprawia się w wyniku konwencjonalnego leczenia.

Czy warto eliminować gluten "na wszelki wypadek"?

Nie ma takiej potrzeby, ale warto ograniczyć jego ilość, szczególnie jeżeli zboża glutenowe stanowią przeważającą część Twojego jadłospisu. Przede wszystkim ze względu na to, że dieta powinna być różnorodna, a produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak tanie i łatwo dostępne kasze są świetnym uzupełnieniem jadłospisu.

Autor tekstu: Monika Podos z Kułaga Synergy - https://kulagasynergy.pl/

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją