Domowe krakersy

15 May 2019Michał Pelc

W dzisiejszym odcinku "tego jeszcze nie jadłem" przygotuje moje pierwsze w życiu domowe krakersy. Jest to wersja wegańska oraz paleo (bez ziaren / bez glutenu).

Zobacz filmik z przepisem na domowe krakersy

Jak przygotować domowe krakersy?

  • Ustawiamy piekarnik do 150 stopni, w czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy ciasto
  • Mieszamy suche składniki (mąka / siemię / sól / czosnek / oregano / soda / kamień winny)
  • Mieszamy mokre składniki (oliwa / woda)
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy
  • Gdy ciasto jest już gotowe, formujemy je w kulkę i delikatnie rozgniatamy na płasko
  • Następnie wałkujemy na dość cienką warstwę
  • Kroimy nożem na prostokąty o wymiarach 5cm x 2cm. 
  • Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na 40 minut
  • Wyciągamy rozrywamy delikatnie ciasto na pojedyncze prostokąty i obracamy przy okazji na drugą stronę
  • Pieczemy kolejne 15 minut

Składniki na krakersy:

Tego jeszcze nie jadłem

To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)

Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.

Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!

Sprawdź nasz sklep on-line.

Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).

Bądźmy w kontakcie:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją