Cukier kokosowy to absolutny przebój wśród zamienników tradycyjnego, białego cukru. Wyróżnia go wysoka zawartość minerałów i witamin, a także niski indeks glikemiczny. Jeśli dodać do tego zaskakujący smak i aromat, to otrzymujemy produkt idealny, który warto włączyć do swojej diety. Oto 3 fakty o cukrze kokosowym, które trzeba znać.

Cukier kokosowy z pewnością zasługuje na większą uwagę. Szczególnie teraz, gdy tyle mówi się o konieczności ograniczenia ilości spożywanego tradycyjnego cukru i wiele osób szuka zdrowych zamienników. Cukier kokosowy bez wątpienia jest jednym z nich, o innych pisaliśmy TUTAJ i TUTAJ. Poza tym cukier kokosowy to produkt „luksusowy”, na temat którego na pewno warto wiedzieć więcej.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Na początku warto wspomnieć o tym, że cukier kokosowy jest pozyskiwany z palmy kokosowej. Jest to wyjątkowa roślina, którą sanskryt określa mianem "kalpa vriksha". W wolnym tłumaczeniu oznacza to, że jest ona drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Nikogo zatem nie powinna dziwić taka popularność wszelkich produktów z kokosa – chociażby oleju kokosowego, o którym pisaliśmy TUTAJ
Do zrobienia cukru kokosowego używa się kwiatów kokosa, które najpierw są rozcinane, a ściekający z nich gęsty, wodnisty sok jest zbierany i odstawiany. Gdy zgęstnieje (odparuje z niego nadmiar wody) i zostanie przefiltrowaniu jest gotowany tak długo, aż cała masa się skrystalizuje. Po schłodzeniu poddaje się ją procesowi granulacji i w ten sposób otrzymuje się cukier o niezwykłym – karmelowym kolorze.

Jak smakuje cukier kokosowy?

Co ciekawe, w cukrze kokosowym nie wyczujemy kokosa. Ma on mocno wyczuwalny karmelowy smak i aromat. Jest też bardzo delikatny i szybko się rozpuszcza. Niemal rozpływa się na języku. Cukier kokosowy to idealny, „wyrafinowany” dodatek do deserów i drinków. Można go też wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, przygotowania napojów i koktajli. Cukier kokosowy ciekawie wzbogaca również smak egzotycznego, pikantnego jedzenia np.: dań z wooka. Posypane nim dania z ryb i mięsa nie tylko nabierają orientalnego smaku, ale też naprawdę ciekawie wyglądają. Warto nim wzbogacać także odżywki proteinowe i batony energetyczne, bo jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowy.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Cukier z kwiatów kokosa zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza żelaza, cynku, wapnia i potasu i witamin z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3 oraz B6). Wyróżnia się też niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi nie rośnie gwałtownie. W cukrze kokosowym jest również inulina, która spowalnia wchłanianie glukozy przez nasz organizm (o inulinie możecie przeczytać TUTAJ)

Czym innym można zastąpić cukier w diecie?

Poza cukrem kokosowym w sklepach ze zdrową żywnością – a zatem również u nas znajdziecie wiele zdrowych zamienników cukru.

Warto spróbować syropów, które są dostępne w różnych smakach, a co najważniejsze sprawiają, że „nie chodzą za nami słodycze”.
Dobrym rozwiązaniem dla łasuchów jest także zalecany przez dietetyków ksylitol  lub erytrytol. Produkty te są niemal nie do odróżnienia wizualnie od tradycyjnego cukru, ale mają dużo mniej kalorii, nie podnoszą poziomu cukru we krwi i są polecane nawet przez dentystów ponieważ wykazują silne właściwości zdrowotne dla jamy ustnej i zapobiegają próchnicy zębów.
Cukier kokosowy jest nie tylko zdrowym zamiennikiem cukru, ale również nadaje przygotowywanym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Warto go włączyć do swojego menu również przez wzgląd na prozdrowotne właściwości. Bez dwóch zdań: to wyjątkowy produkt, który kupicie TUTAJ.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.