Ciasto bananowe z borówkami

Składniki

Ciasto

Krem czekoladowy

  • 1 awokado
  • daktyli
  • 2 ½ łyżeczki kakao
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego 

Krem borówkowy

  • 1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • ⅓ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 7 łyżki mrożonych borówek

Przygotowanie

Ciasto bananowe

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  • Wymieszaj w misce mokre składniki (banany, syrop klonowy, no-egg, pastę waniliową, olej kokosowy)
  • Wymieszaj suche składniki (mąkę migdałową, zmielone siemię lniane, wiórki kokosowe i cynamon)
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi
  • Wysmaruj formę do pieczenia o wymiarach 20cm x 30cm olejem kokosowym
  • Piecz około 35 minut
  • Wyjmij do ostygnięcia

Krem czekoladowy

  • Zmiksuj daktyle na gładką pastę przy pomocy blendera
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiksujcie blenderem z pastą z daktyli
  • Włóż do lodówki do schłodzenia

Krem borówkowy

  • Zmiksuj orzechy nerkowca przy pomocy blendera
  • Dodaj mleczko kokosowe, syrop klonowy i pastę waniliową
  • Zmiksuj na gładki krem
  • Podziel krem na 2 części
  • Dodaj do jednej części 4 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
  • Odstaw do lodówki
  • Następnie do pozostałej części dodaj 2 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
  • Odstaw do lodówki
  • Wytnij za pomocą filiżanki lub okrągłej formy 10-11 cm 3 krążki
  • Podziel krem czekoladowy na pół i pierwszą połową kremu pokryj pierwszy krążek ciasta
  • Połóż kolejny krążek na warstwę czekoladową
  • Następnie przykryj pozostałą częścią kremu czekoladowego drugi krążek
  • Połóż na wierzch ostatni krążek z ciasta
  • Nakładaj szpatułką krem borówkowy na tort od dołu, zaczynając od ciemniejszego kremu borówkowego (tak aby delikatnie było widać cieniowanie)
  • Udekoruj górę tortu płatkami migdałowymi oraz świeżymi borówkami.

Przepis autorstwa Marty Mytych. #3 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.