Coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością pojawia się berberys. I tutaj w głowie wielu osób rodzi się pytanie: włączyć go do swojej diety, czy nie? Podpowiadamy: WŁĄCZYĆ! Dlaczego? Okazuje się, że w tej niepozornej roślinie kryje się wiele właściwości prozdrowotnych. Warto po niego sięgnąć, zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym. Owoce, suszone liście, czy kora berberysu to przecież zdrowie na wyciągniecie ręki. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o tej roślinie.

Berberys zwyczajny nazywany również kwaśnicą pospolitą to zimozielony, ciernisty krzew, który pospolicie występuje na polach. Często gości również w naszych ogrodach, bo jego liście, owoce, czy kwiaty mają wyjątkowe walory ozdobne. Medycyna ludowa od dawna docenia walory berberysu. Domowe sposoby na różne dolegliwości często wykorzystują owoce, korę, czy suszone liście tej rośliny.

Co zawiera berberys?

Owoce berberysu zawierają alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki i sole mineralne. Wspierają pracę płuc, śledziony i wątroby oraz procesy przemiany materii. Pomagają usuwać złogi tłuszczu i oczyszczają krew, dlatego poleca się je osobom odchudzającym się i chcącym odkwasić organizm.
Ze względu na dużą zawartość witaminy C (80 mg w 100 g) berberys nazywany jest „polską cytryną”. Wywary z owoców berberysu działają antybakteryjnie, przeciwgorączkowo i napotnie, więc poleca się je przy przeziębieniach i jesienno-zimowych infekcjach. Podobne działanie będą miały suszone owoce dodane do zwykłej herbaty.

Wielostronne zastosowanie

Co ciekawe, różne części rośliny wykazują odmienne właściwości lecznicze. I tak odwary z korzeni i kory są polecane jako środek wspierający przy problemach z trawieniem, żółtaczce, problemach z woreczkiem żółciowym. Napary z liści z kolei wykazują właściwości uspokajające, więc mogą być polecane osobom żyjącym w pośpiechu, stresie, potrzebującym spokoju i odprężenia.
Berberysu powinny unikać kobiety w ciąży. Udowodniono, że spożywanie owoców lub herbatki z berberysu może wywołać akcję porodową. Berberysu nie powinno się też stosować dłuższy czas, bo berberyna odkłada się w trzustce, wątrobie i sercu.

Berberys w kuchni

Lekko kwaskowe owoce berberysu to wyśmienity dodatek do wielu potraw. Mogą być przerabiane na sok, mus, marmoladę, stanowić dodatek do sosów do mięs, musli. Lubiane są również herbaty z liści i nalewki lub wina z owoców berberysu. W naszych sklepach najczęściej możemy kupić berberys pod postacią suszonych owoców, które można dodawać do herbaty, owsianek czy do innych potraw. Warto również spróbować makaronu z pesto zrobionym z owoców berberysu.

Smaczne pesto z owocami berberysu

Składniki:

  • garść suszonych pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g listków rukoli
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 1 łyżka pesto z oliwek
  • szczypta tymianku
  • łyżeczka suszonej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 g suszonych owoców berberysu

Pestki słonecznika wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać drobno pokrojony czosnek, krótko podprażyć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Owoce berberysu nadają pesto owocową, świeżą nutę. Można je dodawać do makaronu (wystarczy dla dwóch osób), jako dodatek do kanapek, czy mięs.
Nie bez powodu berberys jest od dziesiątek lat wykorzystywany jako domowy środek na różne dolegliwości. Warto się nim zainteresować i dziś, bo ta popularna w naszym klimacie roślina to prawdziwa skarbnica zdrowia i naprawdę smaczny dodatek do wielu potraw.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.