- Aktualności
- 0 polubień
- 3823 odwiedzin
- 1 komentarzy
Najlepsze orzechowe batony owsiane bez masła i cukru
Składniki na ok. 9 batonów:
150 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
20 g pestek dyni
50 g słonecznika
65 g orzechów ziemnych
szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy
W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli. W małym rondelku umieścić syrop z agawy i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić. Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać. Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów - powinny być złociste z wierzchu. Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.
Przepis autorstwa Anety Wojciechowskiej. #2 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Komentarze (1)
Nowy komentarz