Najlepsze orzechowe batony owsiane bez masła i cukru

Składniki na ok. 9 batonów:

150 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
20 g pestek dyni
50 g słonecznika
65 g orzechów ziemnych
szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy

W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli. W małym rondelku umieścić syrop z agawy i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić. Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać. Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów - powinny być złociste z wierzchu. Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.

Przepis autorstwa Anety Wojciechowskiej. #2 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

Komentarze (1)

    • Gerwazy
    • 2020-07-12 22:23:13
    Jajko i miód jest jedynie w opisie. Dodałem żurawinę i erytrol zamiast syropu z agawy i efekt końcowy jest bardzo przyzwoity.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.