Coraz więcej osób szuka alternatyw do tradycyjnych „środków wiążących”. Weganie poszukują nie odpowiednika klasycznej żelatyny, który mogliby z powodzeniem włączyć do swojej diety. Propozycją dla nich jest agar agar, produkowana z glonów morskich „żelatyna”, która ma naprawdę wiele zastosowań. Oto 3 najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem.

Co to jest agar agar?

Agar agar to substancja żelująca, która jest wytwarzana z rosnących u wybrzeży m.ni Japonii krasnorostów. Jest neutralny w smaku i zapachu. Nie ma zatem obawy, że desery, ciasta, czy sosy z dodatkiem tego produktu będą miały morski zapach, czy posmak. Agar agar niemal nie zawiera kalorii, ma za to sporo błonnika, witaminy K, E, B6, kwas foliowy i kwas omega 3.
Dodatkowa zaleta agar agar to fakt, że można go podgrzewać kilka razy. Gotowanie z jego użyciem wymaga trochę wprawy i wyczucia, więc jeśli galaretka wyjdzie nieco za ścisła, można ją bez problemu rozgrzać i dolać soku aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Działa to również w drugą stronę. Jeśli danie jest za rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej agar agar. To bardzo praktyczny produkt. Nie wymaga schładzania w lodówce, bo tężeje już przy 30 stopniach C.

agar agar

BIO AGAR AGAR - KUP TERAZ!

Co przygotować z agar agar?

Oto 3 proste i smaczne przepisy:

Kolorowe żelki dla dzieci bez konserwantów i cukru

Jest coś jest takiego w żelkach, że uwielbiają je wszystkie dzieci już od najmłodszych lat. Niestety te w sklepach nie są zdrowe, więc mamom łasuchów pozostaje zakasać rękawy i przygotować domowe, zdrowe żelki. Na szczęście z agar agar jest to proste i nie zajmuje więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • 100 g malin
  • 6 łyżek stołowych mleka kokosowego
  • Ok. pół łyżeczki agar agar
  • Pół łyżeczki wanili bourbon

Przygotowanie:
Czas pracy: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas wiązania: 1 dzień
Stopień trudności: łatwe

Maliny przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, agar agar, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut ma małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać wanilię. Ponownie zagotować. Cała masa powinna być już dość gęsta i się „ciągnąć”. Przełożyć do małych foremek silikonowych i schłodzić w lodówce. Po ok. 10-12 godzinach wyciągnąć z foremek. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w lodówce.
Mimo dodatku mleka kokosowego żelki nie mają kokosowego smaku. Mleko ma nadawać konsystencję. Do przygotowania tych żelków można też użyć truskawek, jagód, brzoskwiń. Nadają się do tego także owoce mrożone.

Marmolada śliwkowa

Sezon na śliwki w pełni. Można z nich zrobić naprawdę dużo pysznych przetworów. My polecamy marmoladę śliwkową:

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 6 łyżek stołowych cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Trochę cukru waniliowgo 
  • 1/3 łyżeczki agar agar

Przygotowanie:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na małe kawałki. Dodać cukier i gotować przez ok. 10 minut. Dodać kardamon, cukier waniliowy i cynamon.
Zdjąć garnek z ognia, dodać 1/3 łyżeczki agar agar i ponownie zagotować. Gotować przez krótką chwilę. Słoik wypłukać wrzątkiem i przełożyć do niego marmoladę. Zamknąć. Po chwili odwrócić do góry dnem i schłodzić.
W tej wersji nie ma dużo cukru, więc marmolada może wydawać się trochę kwaskowa. Jeśli ktoś woli bardziej słodką – można dodać dodatkową łyżeczkę cukru.

Galareta z warzywami

Świetna zdrowa przekąska, pełna witamin i kolorów. Idealna na każdą porę roku:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Porcja: 4 osoby

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 50 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
  • 400 ml wywaru z warzyw
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 por (biała część)
  • 150 g zielonego groszku (najlepiej mrożony)
  • 1 łyżeczka agar agar
  • 100 ml octu winnego 
  • Odrobina soli 
  • Pieprz, cukier trzcinowy do smaku

Sos jogurtowy

  • 2 jajka
  • 25 g kaparów
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki zielonej pietruszki 
  • 4 ogórki kiszone
  • 150 ml kwaśniej śmietany lub 4 łyżki gęstego jogurtu
  • Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Bazylię, suszone pomidory i wywar z warzyw zagotować, odstawić na ok. 15 minut. Odcedzić przez sito.
Marchew, seler, pora i cukinię pokroić na drobne paski. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli himalajskiej (podlinkować). Wrzucić pokrojone warzywa do wrzątku, gotować przez chwilę, by zmiękły. Odlać wodę, zahartować warzywa zimną wodą, dobrze odcedzić. Groszek ugotować i dobrze odsączyć w sitku (lub na papierowych ręcznikach). Warzywa przełożyć do 4 salaterek o pojemności ok. 250 ml.
Agar agar rozpuścić w 5 łyżkach przygotowanego wywaru. Pozostały wywar podgrzać w octem. Dodać agar agar i zagotować mieszając. Gotować następne 2 minuty nie przerywając mieszania.
Dodać pieprz i cukier do smaku. Zalać warzywa w salaterkach gorącym wywarem, schłodzić i odstawić w chłodne miejsce na 6 godzin.

Sos jogurtowy

Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić na grubsze kawałki. Ogórki bez skórki, kapary i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać natkę pietruszki, wymieszać z jogurtem, ewentualnie doprawić pieprzem lub solą do smaku. Sos przygotować tuż przed podaniem.
Tuż przed podaniem włożyć na chwilę salaterki do gorącej wody, by wyciągnąć z nich galaretki. Podawać z łyżką sosu jogurtowego i ciemnym pieczywem.

Agar agar to naprawdę wiele zastosowań – warto zatem włączyć go do codziennej diety. Tym bardziej że jest on zdrowszy niż klasyczna żelatyna.

Komentarze (3)

    • Agar agar
    • 2017-07-07 09:41:25
    Świetne przepisy. Jeden już wypróbowany i jestem mega zadowolona. Polecam wszystkim.
    • oma
    • 2018-04-25 22:56:27
    A ktory juz przetestowany?
    • Karolina Zakrzewska
    • 2018-11-18 23:52:44
    Nie mam pojęcia jak to się dzieje, ale jeszcze nigdy nie udało mi się otrzymać galaretki z agar agar, próbowałam go już robić z różnych przepisów i nigdy nie wyszedł. Może dlatego, że baza była za kwaśna. Raz widziałam galaretkę z agaru w mim mieszkaniu: mój chłopak się pomylił i do gotowania jajek zamiast soli wsypał agar agar - wyszła wtedy galaretka - przez zupełny przypadek, a więc znaczy to, że mój agar agar wcale nie jest trefny, tylko nie potrafię go przyrządzić. Macie jakieś rady. Czy możliwe jest, że zbyt mocno go gotuję, bo doprowadzam do wrzenia.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.