Większość z nas kojarzy głównie orzechy pinii, jednak rodzina pinoli jest znacznie większa i nawet ciekawsza. Piniole to nasiona wybranych gatunków sosny rosnących na całym świecie. Znanych jest już około 29 gatunków, jednak większość z nich jest dostępna jedynie lokalnie. 

Najpopularniejsze to:

Jak powstają orzechy piniowe? 

Szyszki są strącane z drzew i delikatnie suszone na słońcu, aby było łatwiej je obłuskać. W tym czasie szyszka zmienia budowę ze zwartej na otwartą. Umożliwia to dostęp do nasion, które są w środku. Następnie szyki są obłuskiwane. Bardzo często jest to robione ręcznie, aby nie uszkodzić orzeszków. 

Dlaczego orzechy piniowe są takie drogie?

Sosna musi rosnąć przez 15 do 25 lat, aż zacznie produkować nasiona. To dość długi okres. Dlatego część zbiorów jest pozyskiwana z dzikich upraw. Dodatkowo szyszki dojrzewają średnio 3 lata. Co dodatkowo ogranicza dostępność tych smakołyków. To wszystko ma niestety wpływ na cenę orzechów piniowych. 

Wygląd i smak orzechów piniowych

Orzechy pinii mają dość miękką strukturę. Smak jest delikatnie maślany. Można je prażyć, aby wydobyć więcej smaku i dodać odrobinę chrupkości.

Orzechy cedrowe

Orzechy cedrowe to nasiona sosny syberyjskiej. Rosną dziko na Syberii. Charakteryzują się bardziej jajowatym kształtem (nie są tak podłużne jak orzechy piniowe) oraz, aż prawie dwa razy większą zawartością białka. O smaku ciężko mi mówić i oceniać, ale moim zdaniem są dużo smaczniejsze od orzechów pinii. Jeżeli chcesz spróbować coś innego, to idealna okazja. Można je stosować jako zamiennik pinii w każdym przepisie. 

Do czego używać orzechów pinii?

Orzechy piniowe są głównym składnikiem prawdziwego pesto oraz rewelacyjnym dodatkiem do sałatek. Sprawdzą się również, jako przekąska. Tylko uwaga, wciągają :)

Przepis na pesto

Składniki:

Orzechy możesz wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni, będą bardziej aromatyczne. Pamiętaj, że orzechy są dość małe i nie ma potrzeby ich prażyć, aż będą brązowe. Wystarczy im chwila na patelni.

Jak przygotować pesto?

  • Obierz czosnek i ubij go w moździerzu lub tłuczkiem ze szczyptą soli
  • Zblenduj bazylię w mini rozdrabniaczu
  • Dodaj orzechy pinii albo cedrowe i zblenduj raz jeszcze
  • Dodaj połowę parmezanu i zblenduj kolejny raz
  • Dodaj oliwę i resztę parmezanu i zblenduj raz jeszcze
  • Dopraw solą i pieprzem tak jak lubisz
  • Jeżeli chcesz jeszcze ożywić smak pesto, dodaj łyżkę soku z cytryn sycylijskich

Gdzie kupić orzechy piniowe? 

W naszym sklepie znajdziesz orzechy pinii pochodzące z upraw ekologicznych. Mamy też coś specjalnego, dziko rosnące orzechy cedrowe z Syberii. Przetwarzane wyłącznie w niskiej temperaturze (RAW), poniżej 42 stopni. Unikalny produkt, tylko dla koneserów wyjątkowego smaku :)

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.