Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?


Bardzo często zastanawiacie się który olej kokosowy będzie dla Was lepszy. Wybór na szczęście nie jest trudny i zaraz wszystko będzie dla Was jasne.

Olej kokosowy nierafinowany (extra virgin)

Wszytko zaczyna się na Filipinach od świeżo ściętego i suszonego w niskiej temperaturze kokosa. Tylko tak przygotowany surowiec jest sens tłoczyć na zimno w niskiej temperaturze. Skrócenie czasu od ścięcia świeżego kokosa z palmy do wytłoczenia oleju na zimno, pozwala nam wydobyć z kokosa wszystko co najlepsze wraz z jego delikatnym smakiem i zapachem. Jest to zdecydowanie najbardziej wartościowa wersja oleju kokosowego, charakteryzująca się wysoką zawartością kwasu laurynowego.

Olej kokosowy extra virgin ma niezliczoną ilość zastosowań kulinarnych i kosmetycznych. Można go jeść samego łyżeczką, dodawać do kawy kuloodpornej ze względu na wysoką zawartość kwasów średniołańcuchowych (MCT), używać do słodkich wypieków (dodaje go do chleba bananowego zamiast masła, nadaje super aromat) jak również smażyć orientalne dania kuchni azjatyckiej.

Nierafinowany olej kokosowy to również najlepszy wybór do celów kosmetycznych. Rewelacyjnie sprawdza się jako odżywka do włosów oraz balsam do ciała (np po opalaniu). Jest też bardzo często używany jako dodatek do domowych antyperspirantów.

Mam też bardzo dobrą informację dla wszystkich miłośników i właścicieli psów, kotów i koni. Olej kokosowy nierafinowany to znakomity naturalny środek chroniący przed kleszczami.

Olej koksowy rafinowany (bezzapachowy)

Olej kokosowy bezzapachowy powstaje z kopry, czyli kokosów suszonych dymem nad paleniskami z liści palmy lub w prowizorycznych piecach. Czasem są też suszone przez długi czas na słońcu. Kopra jest tłoczona w temperaturze ok 90 stopni pod dużym ciśnieniem. Kolejnym krokiem jest destylacja w celu pozbycia się zapachu i smaku kokosa. Na samym końcu olej jest filtrowany.
Zaletą rafinowanego oleju kokosowego jest brak zapachu i smaku kokosa oraz wyższa temperatura dymienia. Dzięki temu olej jest bardziej uniwersalny i można go stosować wszędzie tam gdzie zależy nam na niezmienionym smaku potrawy. Ja np zawsze używam go do smażenia frytek belgijskich :)

Olej kokosowy ekologiczny czy konwencjonalny?

Następnym krokiem jest wybór między olejem BIO (ekologicznym), a produktem konwencjonalnym. Różnica w cenie w przypadku olejów kokosowych jest niewielka (ok 10-20%), zatem zachęcam do wyboru certyfikowanych produktów ekologicznych.
Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy z olejem kokosowym, to jest idealna okazja, żeby się nimi podzielić :))

Olej kokosowy nierafinowany może być używany przez witarian, a obydwa rodzaje przez wegan.

Mam nadzieję, że już wiesz który olej jest najlepszy dla Ciebie. Ja kieruję się prostą zasadą, jeżeli tylko smak i zapach kokosa nie koliduję z moim daniem zawsze używam oleju nierafinowanego :)

Wszystkie nasze oleje kokosowe są dostępne tutaj.

5 Comments

    • Avatar
      Dominika
      Jun 8, 2017

      Dodałabym informację, że jeśli olej kokosowy rafinowany, to TYLKO I WYŁĄCZNIE ekologiczny. Proces rafinacji oleju kokosowego, wiąże się z dodawaniem soli kwasów mineralnych, ługu sodowego, różnych składników bielących i absorbentów, żeby usunąć z niego ten smak i zapach kokosa oraz osady. W związku z tym jedynie ekologiczny produkt może być polecany z czystym sumieniem, ponieważ składniki dodawane w trakcie procesu rafinacji są wtedy bardziej kontrolowane. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na to, że o ile olej kokosowy nierafinowany wykazuje szereg niesamowitych dla naszego organizmu właściwości, o tyle olej kokosowy rafinowany może dawać odwrotny skutek. Przykładowo, olej kokosowy nierafinowany ma tendencję do obniżania i regulowania ciśnienia krwi, natomiast rafinowany może je podwyższać. Dlatego, o ile nierafinowany jest wskazany, z rafinowanym lepiej uważać. Pozdrawiam ciepło <3

      • Avatar
        Daniel
        Jun 27, 2017

        Kolego, z tą pewnością przy bio bym uważał. Etykieta może być jak najbardziej bio olej kokosowy ale metoda rafinacji już niekoniecznie. Ja tam używam do wszystkiego nierafinowany.

    • Avatar
      Joanna
      Jun 8, 2017

      To ja się może podzielę w tym miejscu swoim przepisem na pyszne ciacha kasztanowe z u,zyciem oleju koksowego. Polecam ! Składniki: 125 g mąki kasztanowej 50 g naturalnego sproszkowanego kakao 70 g mąki ziemniaczanej 100 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 jajka od szczęśliwej kury 125 g nierafinowanego cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta drobnej soli Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich olej i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż do wchłonięcia mąki. Wkładamy je na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C na programie góra/dół i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na papierze. Pieczemy ciasteczka około 15 – 20 minut. http://www.spizarniasikorek.pl/ciacha-kasztanowe/

    • Avatar
      anna
      Jun 17, 2017

      nigdy tego nie ogarniałam: rafinowany - nierafinowany, więc dzięki ! :) muszę wypróbować. Do tej pory bardzo lubię kosmetyki z olejem kokosowym. polecam fajny krem do rąk, do suchej szorstkiej skóry właśnie kokosowy z benton cosmetics. jest z dodatkiem masła shea.

      • Avatar
        Grzegorz
        Sep 29, 2017

        Zdecydowanie nierafinowany jest najlepszy. Tj najzdrowszy. Natomiast certyfikowane oleje kokosowe rafinowane też mogą być dobre, tylko będą uboższą wersją. Pozbawione będą witamin i niektórych minerałów, ale właściwości wynikające z nasyconych kwasów pozostaną niezmienione.

Dodaj komentarz

* Imię:
* E-mail: (ukryty)
   WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz: