WODOROSTY ARAME - 50g - ANAGRAM ZIELONKI Zobacz większe

Wodorosty Arame - 50g

Ostatnie sztuki

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię

Cena 29,99 zł

Wysyłka w poniedziałek

Więcej informacji

Co to są wodorosty Arame

Wodorosty Arame już od tysiącleci cenione są za swoje niepowtarzalne właściwości. Spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, ale co raz większą popularnością cieszą się również w Europie, stając się ważnym elementem zdrowego stylu życia oraz kuchni makrobiotycznej.
Wodorosty Arame to ciemnobrązowe lub czarne cieniutkie paski. Świeżo zebrane arame mają grube liście i wymagają długiego gotowania. Świeże wodorosty są krojone, następnie suszone, częściowo podgotowane i ponownie suszone.

Dlaczego powinniśmy używać wodorostów Arame w naszej kuchni

Wodorosty Arame zawierają polifenole, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, prawie wszystkie mikroelementy, węglowodany, aminokwasy oraz witaminy. Są one wyjątkowo bogate w jod, żelazo, wapń i fluor.
Wodorosty Arame obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają odkwaszająco na organizm, oczyszczają organizm z toksyn, a także regulują gospodarkę wodną i są moczopędne.
Działają także przeciwzakrzepowo, stymulują odporność organizmu. Arame zawierają aż 10 razy więcej wapnia niż mleko. Wodorosty Arame dostarczają nam również protein - mają ich 3 razy więcej niż soja, 5 razy więcej niż mięso i aż 10 razy więcej niż ryż.
Wodorosty Arame to również super kosmetyk. Działają one na skórę tonizująco i oczyszczająco. Wspomagają jej prawidłowe ukrwienie i redukują podskórne zapasy tłuszczu, zwalczają cellulit. Ponadto odmładzają, bo wspomagają odnowę naskórka. Łagodzą też podrażnienia skóry oraz pomagają przy trądziku młodzieńczym. Wodorosty Arame hamują rozsiew wirusa opryszczki, a u zdrowych osób zmniejszają podatność na zakażenie.

Jak to przygotować i z czym to się je

Wodorosty Arame mają delikatny, słodki smak. Można dodawać je do makaronu, zup, gotowanych warzyw, ryżu lub sałatek. Znakomicie komponują się z gulaszami, canelloni oraz tofu.
Przed użyciem wodorosty Arame należy bardzo dokładnie wypłukać, a następnie moczyć w ciepłej wodzie przez około 5 – 10 min i odsączyć. W trakcie gotowania znacznie zwiększają swoją objętość.
Dzięki lekko słodkawemu smakowi idealnie nadają się do słodkich szejków.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% Wodorosty Arame

Kraj pochodzenia:

Japonia

Ilość netto:

50g

Certyfikaty:

Produkt rolnictwa konwencjonalnego.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Wodorosty Arame wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 660 kJ / 160 kcal
Tłuszcz 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone <1 g
Węglowodany 10 g
w tym cukry <1 g
Białko 4 g
Sól 1,9 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 10 Nov 2015 (Wodorosty Arame - 50g) :
(5/5

Wodorosty Arame

Polecam do pysznych szejków i koktajli - bardzo dobrze komponują się z jagodami.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 4

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: