Wodorosty Arame - 50g
Co to są wodorosty Arame
Wodorosty Arame już od tysiącleci cenione są za swoje niepowtarzalne właściwości. Spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, ale co raz większą popularnością cieszą się również w Europie, stając się ważnym elementem zdrowego stylu życia oraz kuchni makrobiotycznej.
Wodorosty Arame to ciemnobrązowe lub czarne cieniutkie paski. Świeżo zebrane arame mają grube liście i wymagają długiego gotowania. Świeże wodorosty są krojone, następnie suszone, częściowo podgotowane i ponownie suszone.
Dlaczego powinniśmy używać wodorostów Arame w naszej kuchni
Wodorosty Arame zawierają polifenole, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, prawie wszystkie mikroelementy, węglowodany, aminokwasy oraz witaminy. Są one wyjątkowo bogate w jod, żelazo, wapń i fluor.
Wodorosty Arame obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają odkwaszająco na organizm, oczyszczają organizm z toksyn, a także regulują gospodarkę wodną i są moczopędne.
Działają także przeciwzakrzepowo, stymulują odporność organizmu. Arame zawierają aż 10 razy więcej wapnia niż mleko. Wodorosty Arame dostarczają nam również protein - mają ich 3 razy więcej niż soja, 5 razy więcej niż mięso i aż 10 razy więcej niż ryż.
Wodorosty Arame to również super kosmetyk. Działają one na skórę tonizująco i oczyszczająco. Wspomagają jej prawidłowe ukrwienie i redukują podskórne zapasy tłuszczu, zwalczają cellulit. Ponadto odmładzają, bo wspomagają odnowę naskórka. Łagodzą też podrażnienia skóry oraz pomagają przy trądziku młodzieńczym. Wodorosty Arame hamują rozsiew wirusa opryszczki, a u zdrowych osób zmniejszają podatność na zakażenie.
Jak to przygotować i z czym to się je
Wodorosty Arame mają delikatny, słodki smak. Można dodawać je do makaronu, zup, gotowanych warzyw, ryżu lub sałatek. Znakomicie komponują się z gulaszami, canelloni oraz tofu.
Przed użyciem wodorosty Arame należy bardzo dokładnie wypłukać, a następnie moczyć w ciepłej wodzie przez około 5 – 10 min i odsączyć. W trakcie gotowania znacznie zwiększają swoją objętość.
Dzięki lekko słodkawemu smakowi idealnie nadają się do słodkich szejków.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% Wodorosty Arame |
Kraj pochodzenia: |
Japonia |
Ilość netto: |
50g |
Certyfikaty: |
Produkt rolnictwa konwencjonalnego. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Wodorosty Arame wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 660 kJ / 160 kcal |
Tłuszcz | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <1 g |
Węglowodany | 10 g |
w tym cukry | <1 g |
Białko | 4 g |
Sól | 1,9 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Wodorosty Arame
Polecam do pysznych szejków i koktajli - bardzo dobrze komponują się z jagodami.
Zgłoś nadużycie