14 produkty(ów)

Pestki, nasiona, ziarna

Ekologiczne nasiona, pestki i ziarna jadalne

W sklepie ekogram.pl kupisz różnego rodzaju pestki, nasiona i ziarna jadalne jakości ekologicznej. Oferujemy tylko w 100% naturalne, starannie wyselekcjonowane i świeże produkty pochodzące z upraw organicznych podlegającym ścisłym kontrolom. Wszystkie nasze nasiona i pestki są gotowe do spożycia. To oznacza, że można je jeść w postaci surowej jako samodzielną przekąskę, a także dodawać do musli, granoli, deserów, sałatek warzywnych, dań serwowanych na ciepło lub wypieków. Nasiona i pestki mogą być także niezastąpionym składnikiem domowego pesto lub alternatywą dla klasycznej panierki do kotletów. Z nasion i pestek przygotujesz również mleczny napój roślinny domowej roboty. W naszym asortymencie znajdziesz bio nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona konopi, sezam, czarnuszkę, owies łuskany, siemię lniane, mak, ostropest plamisty i wiele innych. W tej kategorii dostępne jest również bio ziarno kukurydzy, dzięki któremu zaserwujesz swoim bliskim najlepszy popcorn na domowy seans filmowy.

Nasiona konopi - jak jeść?

Nasiona konopi uznawane za superfood to między innymi cenne źródło pełnowartościowego białka. Konopia siewna jest jedyną rośliną na świecie zawierającą pełny profil aminokwasów egzogennych. Włączenie nasion konopi do diety polecane jest głównie osobom na diecie wegańskiej, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Nasiona konopi możesz jeść na surowo jako smaczną przekąskę, jak również dodawać do koktajli, płatków śniadaniowych, sałatek, pasztetów warzywnych, past na kanapki, muffinek, batoników, kulek mocy, chleba i dipów. Z nasion konopi przyrządzisz także ekologiczne, domowe mleko konopne o delikatnym orzechowo-słonecznikowym smaku.

Jak zrobić mleko konopne?

Mleko konopne z nasion konopi przygotujesz dosłownie w 2 minuty. 1/2 szklanki nasion konopi łuskanych zmiksuj z 1,5 szklanki wody, a następnie przecedź przez sitko wyłożone gazą i przelej płyn do słoika. Jeśli w takiej wersji mleko konopne okaże się dla dla Ciebie zbyt wytrawne, w trakcie blendowania dodaj do wody 2 daktyle lub 1 łyżkę syropu klonowego, dzięki czemu Twoje mleko konopne zyska nieco słodszy i delikatniejszy smak.

Ostropest plamisty - jak stosować?

Ziarna ostropestu w smaku i wyglądzie przypominają nieco nasiona słonecznika, ale są od niego zdecydowanie bardziej twarde. Warto więc zmielić całe ziarna ostropestu na proszek w blenderze lub młynku do kawy i w tej postaci dodawać do sałatek, owsianek, domowych wypieków, koktajli, sosów lub zup.

Jak uprażyć pestki słonecznika?

Z pestek słonecznika w kilka chwil możesz przygotować chrupiącą i smaczną przekąskę. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj pestki słonecznika i odrobinę soli, a następnie włącz palnik. Przez kilka minut praż pestki, w międzyczasie energicznie potrząsając patelnią lub mieszając słonecznik drewnianą łyżką. Złociste pestki zdejmij z patelni i pozostaw do ostudzenia. Od razu po prażeniu są bardzo gorące.

Panierka z pestek dyni - jak zrobić?

Aby przygotować panierkę z pestek dyni do kotletów, najpierw upraż pestki na suchej patelni, a następnie zmiel je na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Gotowe! Kotleta obtocz w rozbełtanym jajku i zmielonych pestkach dyni, a potem układaj na rozgrzanej patelni. Smacznego!

Dlaczego warto i jak kiełkować nasiona?

Kiełki to po prostu rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż roślina w pełni wykształcona. Podczas kiełkowania uwalniają się również enzymy, które ułatwiają wchłanianie przez organizm witamin i minerałów zawartych w kiełkach. Aby wyhodować kiełki w domowej uprawie, wystarczy kupić plastikową kiełkownicę lub przygotować 1-litrowy szklany słoik, gazę i gumkę recepturkę. Do słoika wsyp ok. 5 łyżek dowolnych nasion i zalej je wodą mniej więcej do połowy wysokości słoika. W ten sposób mocz nasiona najlepiej przez całą noc. Rano na otwór słoika załóż gazę i przytwierdź ją gumką recepturką. Wylej całą wodę i wlej świeżą, a następnie znów wylej. Ustaw słoik z namoczonymi nasionami najlepiej pod takim kątem, aby resztki wody swobodnie wypływały ze słoika. W ten sposób unikniesz powstawania pleśni. Nasiona płucz czysta wodą 2 razy dziennie. Po 3-5 dniach będziesz mógł już korzystać z własnych zbiorów kiełek.