Ryż czerwony Jest 1 produkt.

Kilka słów o czerwonym ryżu

Ryż czerwony dostępny w ofercie naszego eko sklepu internetowego to niepolerowaną, średnioziarnista odmiana ryżu posiadająca charakterystyczną czerwoną łupinę. Podobnie jak ryż czarny jest on bardziej kleisty od innych odmian. Czerwony ryż jest uważany za cenny suplement diety. W Tajlandii i na Filipinach stanowi składnik codziennej diety, przyczyniając się tym sam

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • 14,99 zł
    10 Oceny

    Ryż czerwony Ryż czerwony właściwości Ryż czerwony przepisy Ryż czerwony informacje Ryż czerwony wartości odżywcze

    14,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
ym do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi u tamtejszej ludności. Ryż czerwony jest znany od czasów starożytnych, jednak na długi czas zapomniano, że posiada szereg cennych właściwości, dzięki którym jest źródłem wartości odżywczych. Ponownie odkryli go indyjscy jogini, którzy okrzyknęli go pokarmem sprzyjającym zdrowiu oraz rozwojowi duchowemu. Ryż czerwony uprawiany jest nie tylko na terenie Azji, ale i w Europie, a dokładnie we Włoszech.

Zdrowe gotowanie na bazie czerwonego ryżu

Ryż czerwony dostępny w naszej ofercie online jest minimalnie przetworzony, dzięki czemu zachowuje więcej naturalnego włókna i utrzymuje wysoką zawartość witamin oraz składników mineralnych z pierwotnego ziarna. Wśród jego najważniejszych zalet można wymienić następujące cechy:

  • jest bezglutenowy,
  • znajduje szerokie zastosowanie w kuchni,
  • na przykład dobrze komponuje się z kurczakiem, warzywami, a w połączeniu z olejem lnianym nadaje potrawom oryginalny smak,
  • jest lekkostrawny, dlatego zaleca się go osobom będącym na diecie odchudzającej,
  • posiada niski indeks glikemiczny.

Dlaczego warto używać czerwonego ryżu?

Wśród znawców czerwony ryż ceniony jest przede wszystkim za niepowtarzalny smak oraz działanie sprzyjające zdrowiu. Korzystnie oddziałuje nie tylko na pracę serca, ale także na barwę skóry i wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską, czerwony ryż pomaga również w leczeniu duszności, gorączki czy kaszlu.

Jak powinno przebiegać gotowanie czerwonego ryżu i do jakich dań najlepiej go wykorzystać?

Dokładnie wypłukać ryż pod zimną wodą. 1 szklankę ryżu czerwonego zalać 4 szklankami wody. Gotować przez 25 do 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości, odcedzić i opłukać wodą. Można dodać niewielką ilość soli, pieprzu oraz oleju kokosowego, ewentualnie masła. Czerwony ryż ma delikatnie orzechowy smak i miękką konsystencję. Dobrze komponuje się z większością mięs i warzyw, a także sałatek.