Ryż basmati Jest 2 produktów.

Sekret ryżu basmati

Przed wiekami u podnóża Himalajów rolnicy wyhodowali odmianę ryżu, która dziś uchodzi za najlepszą na świecie. Ryż basmati, zwany też „księciem ryżu”, rodził długie, śnieżnobiałe i cienkie ziarna, a także miał wspaniały orzechowy posmak i aromat. Później odkryto także, że ryż basmati posiada cenne dla zdrowia właściwości. Swego czasu ten naturalny produkt wzbudził duże zai

Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
nteresowanie koncernów. Basmati był w cenie do tego stopnia, że doszło nawet do przypadków biopiractwa. Przez świat przetoczyła się fala protestów i dlatego ryż ten nie podlega dzisiaj pod amerykański patent lecz nadal pozostaje efektem pracy pakistańskich i indyjskich rolników. Zapraszamy po ekologiczny ryż basmati do naszego sklepu internetowego.

Właściwości ryżu basmati

Ten naturalny i smaczny produkt zawarty w naszym bogatym eko asortymencie posiada następujące właściwości:

  • jest bezglutenowy,
  • posiada korzystną cenę,
  • wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym,
  • sprzyja odchudzaniu,
  • jest szybki i prosty w przygotowaniu,
  • znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, świetnie smakuje z warzywami, a także gotowany, smażony czy z kurczakiem.

W naszym sklepie internetowym mogą Państwo kupić zarówno biały, jak i brązowy ryż basmati.

Dlaczego warto stosować ryż basmati?

Wspaniały orzechowy posmak to tylko jeden z walorów bio ryżu basmati. Poza tym, że mile pieści podniebienie, dostarcza też energii i cennego białka. Jest na tyle delikatny, że bez obaw mogą go jeść nawet niemowlęta, osoby posiadające wrażliwy układ pokarmowy, a także alergicy. Ci, dla których prawidłowy poziom cukru we krwi ma znaczenie nadrzędne, również powinni sięgać po to zboże – ryż basmati ma indeks glikemiczny (IG) równy 50. To o połowę mniej niż IG glukozy i zdecydowane mniej niż IG płatków ryżowych, dla których wskaźnik ten wynosi 80.

Jak wykorzystać ryż basmati?

Produkt ten stanowi doskonałą bazę do wszelkich dań kuchni azjatyckiej. Pilawy, risotta, zapiekanki, zupy, wypieki i wiele innych potraw. Ekologiczny ryż basmati powinien stać się obowiązkowym składnikiem codziennej diety wegan i wegetarian oraz osób uczulonych na gluten. Piękne, długie ziarna są bardzo eleganckie – dlatego po ugotowaniu na sypko będą efektownym dodatkiem do sałatek.