Komosa ryżowa Jest 4 produktów.

Komosa ryżowa, quinoa, czyli co?

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat, zwłaszcza w Peru, Boliwii, Ekwadorze i Chile. Kiedyś stanowiła podstawę diety Indian południowoamerykańskich, którzy mieszkali w wysokich górach. Współcześnie nie straciła na popularności, wręcz przeciwnie. Komosę ryżową, zwaną “matką wszystkich ziaren” można kupić w naszym sklepie internetowym. Jest ekologiczna, wyróżnia

Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
  • 16,99 zł
    3 Oceny

    Quinoa trójkolorowa  Quinoa trójkolorowa właściwości Quinoa trójkolorowa przepisy Quinoa trójkolorowa informacje Quinoa trójkolorowa wartości odżywcze

    16,99 zł
    W magazynie
  • 14,99 zł
    38 Oceny

    Komosa ryżowa biała Komosa ryżowa biała właściwości Komosa ryżowa biała przepisy Komosa ryżowa biała informacje Komosa ryżowa biała wartości odżywcze

    14,99 zł
    W magazynie
  • 14,99 zł
    19 Oceny

    Komosa ryżowa czerwona Komosa ryżowa czerwona właściwości Komosa ryżowa czerwona przepisy Komosa ryżowa czerwona informacje Komosa ryżowa czerwona wartości odżywcze

    14,99 zł
    W magazynie
  • 25,99 zł
    8 Oceny

    Komosa ryżowa czarna Komosa ryżowa czarna właściwości Komosa ryżowa czarna przepisy Komosa ryżowa czarna informacje Komosa ryżowa czarna wartości odżywcze

    25,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
się atrakcyjną ceną, posiada cenne dla zdrowia właściwości odżywcze, no i oczywiście świetnie smakuje. Nic dziwnego, że zalicza się ją do grupy produktów superfoods. W ofercie naszego eko sklepu online dostępne są następujące rodzaje komosy ryżowej:

  • czarna
  • biała
  • czerwona
  • trójkolorowa

Dlaczego warto włączyć quinoę do codziennej diety?

Quinoa stanowi wspaniały dodatek do potraw. Sprawdzi się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Jest też obecna w przepisach na dania z kurczakiem, a także w słodkim menu, na przykład quinoa z bananem, przygotowana na mleku. Komosa ryżowa jest zalecana przy odchudzaniu, ponieważ zawiera błonnik, a przy tym nie jest kaloryczna. Stanowi ciekawą alternatywę dla ryżu i kaszy. W naszym sklepie internetowym można ją kupić w postaci ziaren lub w formie ekspandowanej.

Składniki odżywcze zawarte w ziarnach komosy

Komosa ryżowa posiada liczne właściwości odżywcze. Obfituje w wartościowe białko, zawiera rzadko występującą w produktach roślinnych lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną dla dzieci ze względu na stymulację hormonu wzrostu. U dorosłych wspomaga system immunologiczny. Quinoa jest także cennym źródłem metioniny. Posiada witaminy, zwłaszcza E i B, a także sole mineralne. Quinoa zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża. 100g komosy ryżowej zawiera 50 mg wapnia, 457 mg fosforu, 563 mg potasu, a także aż 197 mg magnezu.

Komosa dla cukrzyków

Quinoa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, jej spożycie nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych omega-3. Zawiera saponinę, naturalny środek ochrony roślin, który pozwala na hodowlę bez udziału pestycydów i innych środków chemicznych. Quinoa dobra na odchudzanie, odporność i dla karmiących matek Quinoa sprzyja odchudzaniu. Jest więc niezastąpionym produktem dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Po jej spożyciu nie odczuwa się potrzeby ciągłego podjadania. Stanowi doskonały posiłek dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Medycyna chińska przypisuje jej zaś właściwości rozgrzewające i wzmacniające organizm. Quinoa, szczególnie zalecana jest w okresie wiosennym, ponieważ pozwala uzupełnić brakujące mikroelementy, doda energii oraz pobudzi do pracy, spowolniony po zimie metabolizm.

Jak przygotować Komosę Ryżową?

Bio ziarna komosy ryżowej należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Pozwala to pozbyć się odpowiedzialnej za gorzki posmak saponiny. Jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy quinoę 2 – 3 razy. Gotujemy 1 szklankę komosy ryżowej na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Jest to czas potrzebny do tego, by quinoa odpowiednio napęczniała i wchłonęła pozostałą wodę.

Na zdrowie!

Quinoa jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Zapraszamy na zakupy do naszego sklepu online!