Kasza jaglana Jest 1 produkt.

Kasza jaglana, czyli co dokładnie?

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Nie bez powodu określana jest mianem ”królowej kasz”. W naszym sklepie internetowym można kupić bio kaszę jaglaną, która jest bezglutenowa, posiada niski indeks glikemiczny, a także korzystną cenę. Bio kasza jaglana to produkt niskokaloryczny, zalecany w codziennej diecie osób odchudzających się. W związku ze swoimi cennymi w

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • 8,49 zł
    4 Oceny

    Kasza jaglana  Kasza jaglana właściwości Kasza jaglana przepisy Kasza jaglana informacje Kasza jaglana wartości odżywcze

    8,49 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
łaściwościami jest zalecana zarówno dla niemowląt i dzieci, jak i dla dorosłych.

Zaufane źródło pochodzenia kaszy jaglanej

Bezglutenowa kasza jaglana oferowana w naszym sklepie online jest pozyskiwana z ekologicznie uprawianych, łuskanych ziaren prosa. Proso, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Już w starożytności stanowiło ono podstawowe źródło energii ludzi zamieszkujących kontynent afrykański czy azjatycki.

Bogactwo składników zawartych w kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest nieco zbliżona kaszy jęczmiennej, choć posiada niższą zawartość błonnika. Odkwasza i oczyszcza nasz organizm, wzmacnia go i dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Warto wprowadzić ją na stałe do swojego jadłospisu. Bio kasza jaglana jest lekkostrawna, nie powoduje wzdęć i nie fermentuje w żołądku. Charakteryzuje się niewielką ilością skrobi, za to posiada dużo zdrowego białka czy naturalnej witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Kasza jaglana jest bogata w liczne związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo czy potas. Regularnie spożywana bezglutenowa kasza jaglana, dostarczy nam również pożądanej witaminy E oraz lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest więc szczególnie wskazana w diecie osób uczących się i pracujących umysłowo.

Naturalna kasza jaglana dla zdrowia i urody

W skład kaszy jaglanej wchodzi również rzadko występującą w innych produktach krzemionka, która korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Krzem pełni też ważną funkcję w procesie mineralizacji kości. Kasza jaglana, wykazuje działanie zasadotwórcze, a tym samym przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Idealna propozycja na pożywne i dietetyczne śniadanie

Kasza jaglana, to również bogate źródło złożonych węglowodanów, które w procesie trawienie powoli uwalniają energię. Z tego właśnie powodu, rozpoczęcie dnia od śniadania na bazie kaszy jaglanej pozwoli nam zredukować ilość wypijanych filiżanek kawy w ciągu dnia. Kasza jaglana, to naturalne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, oraz tryptofanów, które pomagają w walce ze stresem i podnoszą poziom serotoniny, potocznie zwanej „hormonem szczęścia”.Kaszę jaglaną można szybko przygotować na mleku, z owocami. Bardzo dobrze smakuje z jabłkami, bananami i truskawkami.

Jak używać kaszy jaglanej w kuchni?

Kasza jaglana to smaczna baza dla wielu wartościowych i odżywczych dań. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi jak i słodkimi. Można na jej podstawie przygotować smaczny i wartościowy obiad. To alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Idealnie smakuje w połączeniu z kurczakiem, sprawdza się jako farsz do kotletów, pieczeni i gołąbków. Kaszę jaglaną można również dodawać do zup, sałatek i sosów. Bardzo dobrze łączy się też z warzywami, zwłaszcza ze szpinakiem. Łagodny smak kaszy jaglanej sprawia, że dobrze komponuje się ona z różnymi składnikami.

Jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną?

Przed użyciem, kaszę jaglana należy dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą. W kolejnym kroku trzeba dodać ją do gotującej się wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli i łyżką oleju. Stosunek kaszy do wody powinien być następujący:1 szklanka kaszy na 2 – 2,5 szklanki wody. Kaszę jaglaną gotuje się na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut lub do całkowitego odparowania wody. Po tym czasie należy zdejąć ją z ognia i odstawić na kolejne 15 minut, do ostygnięcia.

Kulinarne inspiracje z bio kaszą jaglaną w roli głównej

Przed ugotowaniem, kaszę jaglaną można prażyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku, mieszając całość co jakiś czas. Kasza jaglana będzie gotowa wtedy, gdy poczujemy jej przyjemny aromat. Ten naturalny i wartościowy produkt należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.