Erytrytol Jest 1 produkt.

Wśród zdrowych produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym dostępne są między innymi naturalne zamienniki cukru, w tym erytrol. Razem ze stewią i ksylitolem należy on do najpopularniejszych słodzików stosowanych w diecie odchudzającej. Może być też spożywany przez diabetyków. Bez chemii i bez kalorii, za to z dużą dawką słodyczy i w dobrej cenie: to najważniejsze zalety erytrolu. Produkt znajduje zastosowanie w kuchni, zarówno do słodzenia napojów, jak i do pi

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • 19,99 zł
    5 Oceny

    Erytrytol  Erytrytol właściwości Erytrytol przepisy Erytrytol informacje Erytrytol wartości odżywcze

    19,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
eczenia.

Sposób pozyskiwania erytrolu

Erytrol to wyjątkowo niskokaloryczny cukier. W 100 g produktu zawarte jest zaledwie 20 kalorii. Słodzik wyróżnia się delikatnością smaku. Zaliczany jest do alkoholi cukrowych, będących substytutami cukru, które pozyskiwane są ze skrobi lub roślin. W naturze erytrol w niewielkich ilościach występuje w owocach, warzywach, grzybach, winie, piwie oraz serze sojowym. Na skalę spożywczą pozyskuje się ten słodzik na drodze zmieszania naturalnego cukru roślinnego z wodą. Mieszanka poddawana jest następnie fermentacji, krystalizacji oraz dokładnemu suszeniu. Otrzymany w ten sposób zamiennik klasycznego cukru posiada do niego dosyć zbliżony wygląd, ponieważ przyjmuje postać białego proszku lub kryształków.

Słodycz na odchudzanie

Naturalny słodzik, jakim jest erytrol jest niemal całkowicie pozbawiony kalorii, przez co znacznie ułatwia odchudzanie. Osoby na diecie nie muszą dzięki niemu odmawiać sobie słodkości. Wystarczy, że zamienią tradycyjny cukier na erytrol francuski, który można kupić w naszym sklepie online. W sieci można obecnie znaleźć mnóstwo przepisów na smakowite desery, które zawdzięczają swoją słodkość właśnie temu produktowi. Warto także podkreślić, że erytrol nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, co oznacza, że nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Nie jest też trawiony przez enzymy trawienne, dlatego w ciągu 24 godzin od spożycia, wydalany jest wraz z moczem w niemal niezmienionej postaci.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Erytrol posiada takie samo zastosowanie jak biały cukier. Może być wykorzystywany do pieczenia, gotowania i innych celów kulinarnych. Jego obecność w potrawie redukuje jej kaloryczność, jednak należy pamiętać, że słodzik ten jest nieco mniej słodki niż zwykły cukier, ponieważ jego słodkość stanowi około 75% słodyczy cukru białego. Zastępując w przepisach tradycyjny cukier erytrolem, należy pamiętać, że na każde 100g cukru przypada od 120 do 140g erytrytolu. Przygotowując domowy dżem słodzony erytrytolem stosuje się proporcje 4:1, tzn. do 1 kg owoców dodaje się 250 g erytrytolu.