Ciasteczka imbirowe - najlepsze jakie jadłem

Zobacz filmik z przepisem na ciasteczka imbirowe

Jak przygotować ciasteczka imbirowe? 

Wymieszaj dokładnie w dużej misce suche składniki: mąkę migdałową, cukier kokosowy, imbir, cynamon cejloński, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól himalajską. 

W osobnej misce wymieszaj mikserem mokre składniki: masło, syrop z agawy i wodę. Następnie dodaj jajko i wymieszaj raz jeszcze. Uwaga, bardzo ważne! Masło, jajko i woda musza być w temperaturze pokojowej. Gdy będą zbyt zimne, mogą się "zważyć". 

Dodaj mokre składniki do dużej miski z suchymi składnikami i wymieszaj je łyżką. Uzyskasz dość mokra i plastyczną masę.

Miskę z ciastem przykryj talerzem i schłodź w zamrażalniku przez około 40 minut. 

Nagrzej z włączonym termoobiegiem do 180 stopni. 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

Nabieraj łyżką masę i formuj w rękach średniej wielkości kulki, a następnie je delikatnie rozpłaszcz na kształt ciasteczek. 

Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych ciastek.

Piecz w piekarniku około 12 minut lub do uzyskania brązowego koloru. 

Po pieczeniu studź przez około 10 minut. 

Przechowuj pod przykryciem

Składniki na ciasteczka imbirowe:

  • Mąka migdałowa - 290g
  • Cukier kokosowy - 70g
  • Imbir - 2 łyżeczki
  • Cynamon cejloński - 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól himalajska - 1/2 łyżeczki
  • Syrop z agawy jasny - 60g
  • Masło extra - 80g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Woda - 30g

Comments (2)

    • Ania
    • 2020-01-26 19:24:20
    Czy można zamiast migdałowej użyć mąki kokosowej?
    • Ania
    • 2020-01-26 19:24:27
    Czy można zamiast migdałowej użyć mąki kokosowej?

New comment

Product added to wishlist

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text