- recipes
- 20 likes
- 17962 views
- 2 comments
Ciasteczka imbirowe - najlepsze jakie jadłem
Zobacz filmik z przepisem na ciasteczka imbirowe
Jak przygotować ciasteczka imbirowe?
Wymieszaj dokładnie w dużej misce suche składniki: mąkę migdałową, cukier kokosowy, imbir, cynamon cejloński, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól himalajską.
W osobnej misce wymieszaj mikserem mokre składniki: masło, syrop z agawy i wodę. Następnie dodaj jajko i wymieszaj raz jeszcze. Uwaga, bardzo ważne! Masło, jajko i woda musza być w temperaturze pokojowej. Gdy będą zbyt zimne, mogą się "zważyć".
Dodaj mokre składniki do dużej miski z suchymi składnikami i wymieszaj je łyżką. Uzyskasz dość mokra i plastyczną masę.
Miskę z ciastem przykryj talerzem i schłodź w zamrażalniku przez około 40 minut.
Nagrzej z włączonym termoobiegiem do 180 stopni.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Nabieraj łyżką masę i formuj w rękach średniej wielkości kulki, a następnie je delikatnie rozpłaszcz na kształt ciasteczek.
Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych ciastek.
Piecz w piekarniku około 12 minut lub do uzyskania brązowego koloru.
Po pieczeniu studź przez około 10 minut.
Przechowuj pod przykryciem
Składniki na ciasteczka imbirowe:
- Mąka migdałowa - 290g
- Cukier kokosowy - 70g
- Imbir - 2 łyżeczki
- Cynamon cejloński - 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól himalajska - 1/2 łyżeczki
- Syrop z agawy jasny - 60g
- Masło extra - 80g
- Jajko - 1 sztuka
- Woda - 30g
Comments (2)
New comment